PREPORUKE

Kako treba izgledati zdrav doručak

Umjesto jaja, peciva, salama i hrenovki, počnite birati zdravije namirnice

Ništa bez integralnih žitarica. Ilustracija

Z. K.

30.10.2020

Istraživanja pokazuju da se početkom godine mnogi odlučuju na zdraviju prehranu. Ako želite zdravo doručkovati, morate znati koje su namirnice odlične za dobar i zdrav doručak. Umjesto jaja, peciva, salama i hrenovki, počnite birati zdravije namirnice.  

Donosimo vam stoga pregled namirnica koje biste trebali učiniti sastavnim dijelom svoga doručka.

Ništa bez integralnih žitarica - Ako želite biti zdravi i puni energije, žitarice moraju biti integralne. Jedno naučno istraživanje je pokazalo da žitarice u doručku poput zobenih pahuljica, pomažu u koncentraciji i učenju. Dakle, umjesto rafiniranih žitarica od kojih se sastoje razna peciva, palačinci i ostale popularne namirnice, za doručak birajte integralne žitarice. Zdravije su, a pomažu i vitkosti.

Proteini su dobrodošli - Proteini su važan dio zdravog doručka jer, između ostalog, pružaju osjećaj sitosti što čovjeku omogućava da izdrži bez hrane do ručka. Dakle, malo proteina u doručku u obliku mlijeka, jogurta, jaja ili kikiriki maslaca nije loša ideja, ali ne treba pretjerivati. Ako preskačete proteine u doručku, imat ćete ih potrebu nadoknaditi u idućim obrocima, a to nije baš najpametniji izbor. Stoga neka se nađu kao dio doručka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.