SAVJETI

Kako da vodite zdrav život: Nađite vremena za opuštanje

Osjećaj žrtvovanja  nestaće kasnije kada se budete malo stabilizirali

Naučite i da se opustite. Ilustracija

Z. K.

23.10.2020

Da biste vodili zdrav životni stil, važno je da se hranite zdravo, da vježbate i da budete aktivni, ali i da naučite i da se opustite.

Vlastite misli

Previše ljudi misli da zdrav životni stil znači da treba da se odreknete svega što volite. Iako je odricanje dio jednačine, to ne znači da treba da umanjite kvalitet svog života. 

Početak putovanja ka zdravom životu sa sobom donosi osjećaj žrtvovanja, jer mijenjate svoje uobičajene obroke i aktivnosti u toku dana. Tada ćete preispitivati i sebe, i proces, pa je tako najvažnije da sve to izgurate na početku i izađete iz vlastitih misli. Naravno da je važno da se hranite zdravo, ali naučite i da se opustite već u startu i bit će vam mnogo lakše da svoj životni stil pravilno održavate.


Početak putovanja ka zdravom životu sa sobom donosi osjećaj žrtvovanja. Ilustracija

Taj osjećaj žrtvovanja koji je najčešći gost na početku, nestaće kasnije kada se budete malo stabilizirali. Osjećat ćete se bolje i vidjeti fizičke promjene, tako da je kombinacija zdrave ishrane i pravilnog opuštanja formula za uspjeh. Naravno, neće uvijek biti lako, ali podsjećajte se da ste na putu ka boljim danima, boljem zdravlju, više energije i samopouzdanja, i znat ćete da je put vrijedan cilja.

Dugoročni benefit

Kada naučite i da se opustite i da uživate bit će utoliko bolje za vas. Ilustracija

Da bi ovaj sistem bio efikasan, važno je za početak da se za tih 20 posto vremena kada se opuštate, zaista opustite, dakle bez osjećanja grižnje savjesti i brige da li će vam se to vratiti. Želite da uživate u svojoj omiljenoj poslastici? Slobodno, i treba, to je dobro za vas. Ali ako pretjerate, budite svjesni da će vas to potencijalno koštati dobrog zdravlja, kvalitetnog sna, pa i samopouzdanja. 

Kada počnete da cijenite dugoročne benefite toga što se hranite zdravo, to vam neće djelovati kao čisto „žrtvovanje”. Kada naučite i da se opustite i da uživate u omiljenim poslasticama, bit će utoliko bolje za vas, a to sve neće utjecati negativno na vaše zdravlje. Uživajte povremeno u parčetu torte ili kolača, i zasigurno ćete napredovati ka boljem kvalitetu života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.