HIGIJENA

Koliko često treba mijenjati posteljinu

Kod osoba koje pate zbog astme i dermatitisa simptomi se mogu pogoršati

Stručnjaci savjetuju da novu posteljinu stavite svake sedmice. Ilustracija

Z. K.

21.10.2020

Posuđe ćemo oprati odmah nakon obroka, prašinu pobrisati svakih par dana, ali razmišljate li prije odlaska u krevet kada ste zadnji put promijenili posteljinu?

Svake sedmice

Koliko je često treba mijenjati i kako je prati?  Prema rezultatima provedene ankete 2012. godine, 91 posto ljudi mijenja plahte svake dvije sedmice. Iako se čini da je to nepisano pravilo, stručnjaci savjetuju da novu posteljinu stavite svake sedmice. Razlog za to je što se na njoj nakuplja puno prljavštine koja se ne vidi okom, ali tu su uključene grinje, a i prljavština s kože. 

Posteljinu, savjetuju stručnjaci, morate prati često ako imate alergije ili astmu, imate rane ili infekcije na koži koje su u kontaktu s posteljinom, znojite se, ljubimac spava na krevetu, jedete u krevetu, odlazite na spavanje bez da ste se okupali i spavate nagi.

Bakterije, gljivice, alergeni ili prljavštine s ljubimca… sve se to može nalaziti na vašoj posteljini. Ono što još ona upija jest vaš znoj i stanice kože. To ne mora nužno značiti da ćete od toga biti bolesni, ali u teoriji to može biti rezultat. Dermatitis i ostale kožne reakcije, također, mogu biti posljedica spavanja na prljavoj posteljini.

Začepljen nos

Kod osoba koje pate zbog astme i dermatitisa simptomi se mogu samo pogoršati ako spavaju na prljavim plahtama, ali čak i ako nemate ove probleme možete iskusiti kihanje, začepljenje nosa i kihanje nakon što se probudite. Uz sve napisano, možete „zaraditi“ i infekciju spavajući na neopranim plahtama. 


Deke i jastuci

Savjet je stručnjaka da jastuk mijenjate svake godine. Ilustracija

Deke je, također, pametno prati svakih sedam do 14 dana. Studija provedena 2005. godine je zaključila kako su jastuci najčešći izvor gljivica i prljavštine, a većina nas koristi isti jastuk godinama. Savjet je stručnjaka da jastuk mijenjate svake godine, a često mijenjanje jastučnice sprečava bliski kontakt s prašinom i bakterijama. Prekrivači mogu trajati i do 20 godina ako je na njima zaštita.

Topla voda i peglanje

Kada perete posteljinu važna je jako topla voda. Ilustracija

Ono što je najvažnije kada perete posteljinu jest jako topla voda, a poželjno je dodati i prašak za rublje. Ta će kombinacija sigurno ukloniti većinu bakterija i alergena. Dodate li tome i peglanje, sigurni ste potpuno. 

Posteljinu, također, čistom između dva pranja možete održati ako se kupate prije spavanja, ne odmarate u krevetu nakon treninga ako ste niste okupali, uklonite šminku s lica prije spavanja, ne jedete u krevetu, ljubimci ne dolaze na krevet, očistite prljavštinu sa stopala prije ulaska u krevet i ako spavate u čarapama tek ih tad obucite.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.