KORISNO

Kakao čuva organizam

Kakao u svom izbornom obliku nema dodatne šećere tako da je ujutro posebno pogodan za jelo

Z. K.

Bogat antioksidantima, vlaknima, magnezijem, bakrom

Foto: Ilustracija


Kakao nas asocira na čokoladu, ali ova moćna hrana u sebi sadrži mnogo vitamina i minerala. Sirovi kakao ima gorak ukus, ali je bogat antioksidantima, vlaknima, magnezijem, bakrom, fosforom, željezom i cinkom. Čuva organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova.

Kakao nastaje iz biljke Kakaovac, to je tropsko drvo koje pripada porodici sljezova.  Dodajte kakao u svoj doručak, omiljene pahuljice ili umjesto kafe popijte ovaj zdrav napitak. 

Kakao u svom izbornom obliku nema dodatne šećere tako da je ujutro posebno pogodan za jelo jer neće povećati nivo šećera u krvi za razliku od mnogih slatkih žitarica i drugih namirnica koje ujutro konzumiramo. Obratite pažnju na to da kakao ne sadrži dodatne šećere kako bi bio najzdravija opcija za vas.

Više o temi Kakao

BUDITE ZDRAVI
Zašto je dobro piti šolju kakaa svakog dana
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na