KARFIOL

Zdrava kupusasta biljka

Brojna istraživanja potvrdila su da karfiol pomaže u zaštiti od visokog pritiska, ateroskleroze, moždanog udara i infarkta

Z. K.

Biljka je bogata vitaminom C i K

Foto: Ilustracija


Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka, možete ju jesti samu skuhanu u slanoj vodi i začinjenu po želji ili kao prilog, a može biti odlična zamjena krompiru. Ima vrlo malo ugljikohidrata i kalorija. Enzimi koji su pronađeni u cvjetači pomažu proces detoksikacije organizma. 

Biljka je bogata vitaminom C i K, dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana i kalija. Konzumacija dovoljnih količina ovog povrća može pridonijeti smanjenju rizika od nastanka bolesti srca, krvožilnog sistema i nekih vrsta karcinoma.

Brojna istraživanja potvrdila su da karfiol pomaže u zaštiti od visokog pritiska, ateroskleroze, moždanog udara i infarkta. U 100 g ovog povrća sadržano je 80 posto preporučene dnevne doze magnezija, minerala koji je važan za očuvanje zdravlja srca. 

Tu su i folati koji preveniraju kardiovaskularna oboljenja jer pomažu smanjiti količinu homocisteina - aminokiseline usko povezane s kardiovaskularnim bolestima. Cvjetača doprinosi i smanjenju lošeg LDL holesterola koji je odgovoran za aterosklerozu. 

   

Više o temi Karfiol

ZDRAV ŽIVOT
Nevjerovatne zdravstvene prednosti karfiola
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na