ČUVARI ZDRAVLJA

Hrana za hladne dane

Med je odlična je alternativa šećeru i koristi se kao zaslađivač

Narandže, grejp i limun bogati su vitaminom C. Ilustracija

Z. K.

5.10.2020

Hrana koja se najčešće konzumira sa hladnijim danima, od jeseni do proljeća, značajno je teža i nezdravija nego u toplijim dijelovima godine, prvenstveno iz razloga što ne pazimo na raznolikost namirnica. Ovo je spisak namirnica, koje obiluju vitaminima.

- Citrusi - Narandže, grejp i limun bogati su vitaminom C, korisni za kožu i metabolizam, a odlično pomažu u borbi protiv virusa.

- Med - Odlična je alternativa šećeru i koristi se kao zaslađivač. Zimi se može koristiti u većim količinama jer održava toplotu tijela i pomaže u borbi protiv infekcija i virusa koji uzrokuju prehladu i gripu.

- Bijeli luk - Djeluje antibakterijski i antivirusno, čime pomaže u borbi protiv različitih zimskih bolesti.

- Korjenasto povrće - Mrkva, repa i krompir nisu samo hranljivi, nego su bogati vitaminom A, koji je koristan za kožu, a pomažu i u borbi protiv prehlade i infekcija.

- Zeleno povrće – Špinat sadrži velike količine vitamina A i C. Koristan je za zdravlje kose i kože, a bogat je i željezom, proteinima i mineralima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.