KORISNO

Hren - zaštitnik zdravlja

Bogat je vitaminom C, vitaminom B1, B6, željezom i kalcijem

Štiti od prehlade. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

29.9.2020

Hren je bogat mineralima i vitaminima, odlično čisti organizam i djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru. Uzrok ovome je činjenica da sadrži sastojke koji inhibiraju te bolesti. Ti sastojci su glikozid sinigrin i alil izotiocianat.

Bogat je vitaminom C, vitaminom B1, B6, željezom i kalcijem, dok se magnezij, fosfor i vitamin B2 nalaze u nešto manjim količinama. U zimskim danima štiti od prehlade i čisti disajne puteve. Također, potiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže prirodni imunitet.

Hren je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta te protiv kašlja, plućnih bolesti i uopćeno infekcija. Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa preporučuje se kao jedan od najboljih prirodnih sirupa za liječenje plućnih bolesti.

Hren potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca. Pomaže protiv bolesti mokraćnog sistema i bubrežnih kamenaca, ublažava bol kod reume i artritisa i pročišćuje kožu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.