KORISNO

Ruzmarin štiti mozak

Ruzmarinova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od neurodegeneracija, nastalih usljed oštećenja koje su izazvali slobodni radikali

Djeluje kroz mehanizam nazvan redoks hemija. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

15.9.2020

Ruzmarin nije samo začinska biljka koja daje poseban ukus jelima, već i zaštitnik mozga. Njegova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od neurodegeneracija, nastalih usljed oštećenja koje su izazvali slobodni radikali. Alzhajmerova bolest je jedno od najpozantijih neurodegenerativnih oboljenja koje je uslovljeno štetnim djelovanjem slobodnih radikala, istakli su naučnici istraživačkih centara u Los Angelesu i Japanu. 

U eksperimentima koje su izvodili dr Takumi Satoha u Japanu i dr Stewart Lipton u Los Angelesu pokazalo se da kornozik acid postaje aktivan pod utjecajem slobodnih radikala, napadajući ih umjesto neurona, tako da neuroni ostaju očuvani. Na taj način on preuzima ulogu aktivnog lijeka, a ne izaziva nikakve neželjene efekte.

Djeluje kroz mehanizam nazvan redoks hemija, gdje se elektroni prebacuju sa jednog molekula na drugi da bi aktivirali imuni odgovor organizma. U ovoj istraživačkoj avanturi možda je najvažnije da bi eventualno novi neurološki lijekovi sa ljekovitim sastojcima iz ruzmarina, bili apsolutno neškodljivi za ljude, poručuju naučnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.