KORISNO

Za prestanak pušenja važno je imati motivaciju

Pušači, u prosjeku, imaju manje kilograma od nepušača, a utjecaj nikotina na metabolizam je kompleksan

Prestankom konzumiranja cigareta povećava se apetit. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

15.9.2020

Glavni alkaloid duhana je nikotin, bezbojna uljasta tekućina, te spada u jedan od najjačih biljnih otrova.

Loše navike

Nikotin djeluje na periferni i centralni nervni sistem, a smrtonosna doza je 50 miligrama. 

U duhanu ga najčešće bude tri posto, a predstavlja glavni spoj koji utječe na težinu. Da bi se što prije odviknuli od loše navike, važno je imati motivaciju, koja će pomoći u najtežim trenucima. Prije nego što počnete s odvikavanjem, potrebno je poduzeti sljedeće korake:

- Postavite datum – odredite vama važan datum kada ćete prestati i da se barem na početku udaljite od najvećeg izvora stresa zbog kojeg ste svaki put poželjeli zapaliti.

- Razmislite o razlozima zašto treba prestati – svakog jutra kad se probudite ili prije spavanja razmislite o razlozima. Bilo bi najbolje da oni nisu zdravstvene prirode nego da se više koncentrirate, naprimjer na to koliko ćete novca uštedjeti.

- Zadržite pozitivnu energiju – treba uvijek razmišljati o svemu lijepom što vas čeka nakon što se uspijete odviknuti.

Suprotan efekt

Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobiva suprotan efekt. Pušači, u prosjeku, imaju manje kilograma od nepušača, a utjecaj nikotina na metabolizam je kompleksan. 

Prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se okusni pupoljci na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala pušiti, bolje osjeća okus hrane.

Napravite plan

Voće se, osim kao grickalice, treba konzumirati i kao međuobrok. Ilustracija

U organizam je potrebno unositi mnogo povrća, oko četiri porcije dnevno, jer će upravo povrće pružiti organizmu potrebna vlakna, uz koja će se osjetiti sitost sa minimalno kalorija. Ručak neka bude od povrtne supe, pečenog povrća i salate uz ribu ili meso, a za večeru neka bude salata kako bi se izbjeglo prejedanje. Voće se, osim kao grickalice, treba konzumirati i kao međuobrok, a može se kombinirati sa žitaricama ili jogurtom.  


Hrana ne liječi nervozu

Večera bi trebala biti siromašnija. Ilustracija

Postoji nekoliko trikova kako bi se održala kilaža i nakon prestanka pušenja. Kod mnogih pušača javlja se strah da će, kad se jednom odviknu od loše navike, nakupiti kilograme. Poznato je da nikotin pomaže kod trošenja kalorija i, kad ga više ne unosite u organizam, kalorije će ostati, jer neće biti ničega što bi moglo ubrzati njihovo trošenje. 

Do toga obično dolazi dva mjeseca nakon prestanka ovisnosti, a najviše zbog toga što bivši pušači postanu nervozni te uz pomoć hrane žele nadoknaditi prazninu.

Ako ste odlučili živjeti zdravo i riješiti se nezdravih navika, kao što je pušenje, bilo bi dobro da počnete jesti redovno. Doručak bi, tako, trebao biti obilan, za ručak biste mogli pojesti kombinaciju povrća i mesa, a večera bi trebala biti siromašnija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.