DOBRO JE ZNATI

Žeđ nije pouzdan signal da vaše tijelo treba vodu

Čovjek može bez hrane živjeti mjesec, ali bez vode samo otprilike sedam dana

Voda uveliko utječe na zdravlje i ljepotu naše kože. Ilustracija

Avaz.ba

7.9.2020

Voda čini 70 posto našeg tijela. Ona se mora obnoviti svakih pet do deset dana.  Uz kisik, voda je jedan od najvažnijih elemenata na zemlji za održavanje života. Za sve što tijelo čini potrebna mu je voda.

Najbolji način

Čovjek može bez hrane živjeti mjesec, ali bez vode samo otprilike sedam dana. Žeđ nije pouzdan signal da vaše tijelo treba vodu. Žeđ ukazuje na to da je već došlo do dehidracije organizma. Također, žeđ prestaje već i prije nego što je organizam primio dovoljnu količinu vode. Zbog toga je neophodno obratiti pažnju na dovoljnu konzumaciju vode svakog dana. 

Razna pića koja sadrže šećere, alkohol i druge otopljene tvari, samo povećavaju potrebu za vodom umjesto da je smanjuju, jer se prilikom njihove razgradnje troši voda.  Jedino je čista voda najbolji način zadovoljavanja potreba organizma. Smatra se da je minimalna dnevna potreba vode odraslog čovjeka sa slabom fizičkom aktivnošću oko 20-25 g po kilogramu tjelesne težine, što znači da čovjek od 75 kilograma treba minimalno dnevno popiti 1500-1875 g (1,5 - 1,9 litara) vode. 

Kod veće fizičke aktivnosti te kod većih temperatura zraka potrebna za vodom je znatno veća.

Zdravlje i ljepota

Voda uveliko utječe na zdravlje i ljepotu naše kože, pa je dokazano jedan od najučinkovitijih, ali i najjednostavnijih i najjeftinijih preparata za čišćenje, njegu i očuvanje mladenačkog izgleda kože lica i cijelog tijela. Da je voda eliksir ljepote, znao je još davno i Hipokrat koji je antičkim damama preporučivao vodene tretmane u termalnim toplicama. I dan-danas se u izniman utjecaj vode pouzdaju i najljepše žene svijeta.

Kad zvijezde kažu...

Često ćete čuti zvijezde kažu kako je voda njihov eliksir mladosti. Dermatolozi ističu da to nije laž jer na kraju dana barijera kože djeluje bolje kada je dobro hidrirana, a lošije kada je dehidrirana. Ispijanje litara i litara vode neće vam odjednom osigurati savršen ten i besprijekornu kožu, a posebno neće utjecati na postojeće bore ili akne. Za sve treba vremena. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.