ISTRAŽIVANJA

Spriječite hrkanje manjim unosom soli

Prema riječima stručnjaka, unijeta so dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu

Z. K. / Avaz.ba

Manje soljenje hrane bi moglo da pomogne smanjivanju hrkanja

Foto: Ilustracija


Pretjerani unos soli predstavlja jedan od uzroka upornog i nepodnošljivog hrkanja, kako za hrkača tako i za osobe u njegovoj neposrednoj blizini. Manje soljenje hrane bi moglo da pomogne smanjivanju hrkanja, ako se uzrok ne krije u nečemu drugom. Prema riječima stručnjaka, unijeta so dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu.

Kada osoba leži i spava, tečnost prelazi u predio vrata, dovodeći do sužavanja disajnih puteva i otežanog disanja, a samim tim i do pojave hrkanja, obrazlažu brazilski naučnici. Do ovog zaključka su došli u istraživanju u kojem je jedna grupa ispitanika svakodnevno pila diuretičke lijekove i poštovala režim ishrane sa smanjenim unosom soli, dok druga nije.

Ustanovili su i da se izuzetno opasna apnea u kojoj prestaje disanje javlja zbog dnevnog umora, hipertenzije, srčanih problema, ali i dužine vrata. Što je vrat duži, rizik za nastanak ovog neprijatnog stanja je veći, ističu brazilski stručnjaci, uz napomenu da treba obratiti pažnju i na gojaznost, alkoholizam, pušenje.

Zdravlje u kući
Hrkanje je opasnije za žene

Više o temi Hrkanje

ISTRAŽIVANJA
Djeca koja hrču mokre u krevetu
KORISNO
Zašto djeca hrču

Više o:

Hrkanje Zdravlje So
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na