NAJZDRAVIJA ŽITARICA

Ječam snižava nivo šećera i pomaže u održavanju tjelesne težine

Ovaj ljekoviti napitak ima moć i da snizi holesterol

Ovaj napitak ubrzava metabolizam masnoć. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

22.8.2020

Ječam se svrstava među najzdravije žitarice. On snižava nivo šećera i pomaže u održavanju tjelesne težine, jer pruža dugotrajan osjećaj sitosti. Odličan je čistač organizma zbog specijalnog odnosa dijetetskih vlakana. Ovaj ljekoviti napitak ima moć i da snizi holesterol. Obzirom na to da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, ječmena voda regulira nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje. Pored toga, ječmena voda čuva srce i time što preventivno djeluje na nastanak arteroskleroze.

Pored toga, ovaj napitak ubrzava metabolizam masnoća. Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan.

Kako pripremiti ječmenu vodu . Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje četiri sata dok sjemenke ne nabujaju. Procjedite ječam i pomješajte šoljicu ječma i 750 mililitara vode. Stavite na vatru i kuhajte dok ne počne ključati, zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno na laganoj vatri da ključa oko 45 minuta do sat , dok zrna ne omekšaju. 

Ostavite da se ohladi, pa procjedite. Pijte 1 do 2 šoljice procjeđene ječmene vode na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus ovog napitka, dodajte malo limunovog soka ili meda.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.