SAVJETI

Nanošenjem spreja na tijelo spriječite ujede komaraca

Naša krv za njih predstavlja hranjivi izvor, a privlače ih i tjelesna toplina i specifičan miris naše kože

Z. K. / Avaz.ba

Cjelodnevna zaštita od uboda insekata

Foto: Ilustracija


Koliko vas je puta dosadno, iritirajuće zujanje oko uha gotovo nevidljivog letača natjeralo da se u vrućoj ljetnoj noći zamotate od glave do pete ili one poduzetnije da krenu u pravi noćni boj za nekoliko sati mirna sna? 

Odbrambena reakcija

Zašto je ljudsko tijelo tako primamljiva poslastica za komarce? Naša krv za njih predstavlja hranjivi izvor, a privlače ih i tjelesna toplina i specifičan miris naše kože. Što se tiče dobi i spola nisu izbirljivi, žrtve su podjednako djeca i odrasli, žene i muškarci. 

Posljedice njihove “gozbe” na našem tijelu su crvenilo, svrbež te manje ili više bolne otekline, što predstavlja odbrambenu reakciju kože na sekret komaraca, uzrokovanu oslobađanjem tkivnog hormona histamina u koži.

  • Neke osobe na ubode insekata reagiraju puno ozbiljnije

    Neke osobe na ubode insekata reagiraju puno ozbiljnije

    Foto: Ilustracija


Nabrojani kožni, lokalizirani simptomi su i najčešći. Ipak, neke osobe na ubode insekata reagiraju puno ozbiljnije: nastupa odbrambena reakcija organizma sa simptomima preosjetljivosti, a najopasnija je anafilaktička reakcija (pad krvnog pritiska, gušenje, hladan znoj). U tom je slučaju neophodna neodgodiva ljekarska intervencija u vidu intravenske primjene adrenalina, kortikosteroida i antihistaminika.

Iako su komarci najčešći insekti koji nam ljeti zagorčavaju život, osim neugodnog svrbeža koji uzrokuju, gotovo su bezopasni (izuzimajući komarce malaričare, o kojima trebate misliti samo ako putujete u tropska i suptropska područja).

Ozbiljna reakcija

Pčele, ose i stršljeni obično napadaju samo kada se osjećaju ugroženim, najčešće kada se branimo naglim pokretima ili hodamo bosi u prirodi. Nakon uboda ovih insekata mogućnost ozbiljnijih reakcija je znatno veća i zato uklonite žalac ukoliko je ostao, hladite ubodeno mjesto i premažite ga antihistaminskom kremom ili gelom. Ubodi ovih insekata posebno su opasni u području glave (jezik, grlo…) i vrata, budući da mogu dovesti do gušenja. 

Mjere zaštite od uboda mnogo su jednostavnije nego nelagoda ili komplikacije koje mogu nastati. Nanošenje sprejeva protiv komaraca jednom do dva puta dnevno predstavlja cjelodnevnu zaštitu od uboda insekata, budući da sadrži patentirani spoj sa zaštitnim djelovanjem do 12 sati. Obratite pažnju da se može koristiti kod odraslih i djece.

Sveznadar
Spasite se bolnih ugriza komaraca

Više o:

Komarci Koža Ljeto
NA VRH

Podijeli članak na