SAVJET

Njega kose u ljetnim danima

Sunce oštećuje strukturu vlasi

Z. K. / Avaz.ba
25.07.2020 07:08

Kosa traži posebnu pažnju tokom vrućih ljetnih dana

Foto: Ilustracija

Kupanje u moru i opuštanje na suncu najbolje je što nam donosi ljeto. No, osim dodatne njege koju moramo posvetiti našoj koži, i kosa traži posebnu pažnju tokom vrućih ljetnih dana.

Odabir šampona

Lijepa kosa počinje pravim odabirom šampona, a za suhu kosu najbolji su izbor oni na bazi makadamije, ulja jojobe i nektara plave agave, koji hrane vlasi i vraćaju joj vlagu. Također, kosu treba prati dva do tri puta sedmično, sve češće od toga je dodatno isušuje i oštećuje. Učestalo pranje kose skida zaštitna ulja s vlasišta, pa vlasi brže pucaju. 

Prije kupanja u moru ili bazenu na kosu nanesite regenerator ili masku za kosu. Regenerator kosi pruža dubinsku njegu, a ljeti je najbolje koristiti onaj koji se ne ispire. Frizeri preporučuju da regenerator nanesete samo na vrhove, jer će u suprotnom kosa izgledati spljošteno, a kosu treba osušiti fenom. Toplina će omogućiti da regenerator lakše prodre u proteinsku strukturu kose i obnovi vlasi iznutra.

Najbolji izbor

Maske za kosu sastavni su dio njege suhe kose zato što vraćaju vlagu.  

Najbolji izbor su one na bazi palminog ulja i shea maslaca, dok one sa silikonima treba izbjegavati. Silikonske djeluju samo na površini i ne obnavljaju kosu iznutra, a maske s uljima obnavljaju kutikule, zaglađuju površinu i daju elastičnost. Jako oštećenoj kosi trebaju dva tretmana maskom na sedam dana, dok manje suhoj jedan.

Isušeno vlasište podložnije je peruti i ispadanju kose, ali pomažu ulja koja dubinski njeguju.

Najbolji izbor su kokosovo, maslinovo ili bademovo ulje.

Ricinusovo ulje

  • Može poslužiti kao odličan regenerator za kosu
    Može poslužiti kao odličan regenerator za kosu Foto: Ilustracija

Ricinusovo ulje može poslužiti kao odličan regenerator za kosu, tako da ga nanesete na kosu nakon pranja šamponom. Osim toga, ricinusovo ulje potiče rast kose, čak i na mjestima na kojima kosa ranije nije rasla. Najbolje ga je umasirati u tjeme i potom rasporediti po ostatku kose sve do vrhova. Ovo ulje kosi daje zdrav izgled i poboljšava njenu gustoću, daje sjaj kosi i ubrzava rast, a, osim toga, ono može ubrzati i rast trepavica. 

Ispucali vrhovi

  • Kosa je odraz našeg zdravlja
    Kosa je odraz našeg zdravlja Foto: Ilustracija

Jedan od najčešćih problema s kojim se susreću djevojke s dugom kosom jesu ispucali vrhovi. Kosu je potrebno redovno šišati, otprilike svakih pet do osam sedmica, ali najčešće se baš i ne držimo ovog pravila u želji da kosa što brže naraste. Rezultat toga obično su ispucali vrhovi, naročito kod osoba koje i inače imaju suhu kosu. 

Također, tvrde stručnjaci, kosa je odraz našeg zdravlja, stoga je uravnotežena i zdrava prehrana nužna kako bi bila zdrava i lijepa. Stroge dijete i smanjeni unos masnoća mogu biti vrlo štetni za kosu.

Tagovi

Kosa Sunce Ljeto

Komentari

NA VRH