ISTRAŽIVANJA

Mahunarkama do manje kilograma

Mahunarke imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se polako vare i mogu da se koriste kao zamjena za životinjske proteine

Spriječavaju razvoj kardiovaskularnog oboljenja. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

24.7.2020

Ako svakodnevno jedete oko 150 grama mahunarki možete da očekujete gubitak 0,34 kilograma, a uz to ova dnevna porcija snižava "loš" holesterol za čak pet procenata. Do ovog zaključka došlo se na osnovu studije koja je obuhvatila rezultate 21 kliničkog ispitivanja u kojem je učestvovalo 940 odraslih žena i muškaraca. 

Mahunarke imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se polako vare i mogu da se koriste kao zamjena za životinjske proteine, kao i "loše"  masti. Obrok sačinjen od mahunarki povećava osjećaj sitosti za 31 posto, što rezultira manjim unosom hrane. 

Autor pomenute studije dr Rasel de Souza, iz Instituta za istraživanje javnog zdravlja u Kanadi, istakao je da se jednostavnim uvođenjem mahunarki u dijetu može uticati na mršavljenje, a što je još važnije, preduprijediti vraćanje prekomjerne tjelesne težine, i istovremeno spriječiti razvoj kardiovaskularnog oboljenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.