ISTRAŽIVANJA

Ljudi se tokom pandemije hrane zdravije

Preliminarni podaci pokazuju kako su zabrane i ograničenja kretanja zbog pandemije, dovela do toga da ljudi u kućama isprobavaju nove recepte

Tokom kupovine fokusirali su se većinom na voće i povrće. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

23.7.2020

Istraživanja stručnjaka u nekoliko zemalja pokazuju kako su se ljudi, tokom pandemije koronavirusa, okrenuli češćoj kupovini voća i povrća, a manje gotovim jelima. Istraživanjem, kojim je rukovodila Charlotte De Backer, s belgijskog Univerziteta Antwerp, obuhvaćeno je 11.000 ljudi, većinom žena u 11 zemalja. 

Preliminarni podaci pokazuju kako su zabrane i ograničenja kretanja zbog pandemije, dovela do toga da ljudi u kućama isprobavaju nove recepte, a bačeno je i manje hrane.

Istraživanjem je utvrđeno da su mnogi kupci izbjegavali konzumiranje gotove hrane, a tokom kupovine fokusirali su se većinom na voće i povrće, odnosno zdraviji način života općenito.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.