SAVJETI

Pijte kafu ili čaj bez šećera

Osobe koje svoj omiljeni napitak svakodnevno zaslađuju u svoj organizam dodatno unose čak 69 kalorija

Izbacimo šećer ili mlijeko iz kafe. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

19.7.2020

Svakodnevno zaslađivanje omiljenih napitaka čini da u naš organizam, gotovo nepotrebno unosimo šećer. Iako je riječ o maloj količini, svakodnevno nagomilavanje šećera trajno doprinosi povećanju tjelesne težine i može naštetiti našem zdravlju.

Osobe koje svoj omiljeni napitak svakodnevno zaslađuju u svoj organizam dodatno unose čak 69 kalorija, pokazalo je posljednje istraživanje američkih naučnika sa univerziteta Ilinois, koje je objavljeno u časopisu Public Health. Kafa i čaj, najpopularniji su napici  u svijetu i američki stručnjaci kažu da su oba napitka gotovo beskalorična.


Sa ovim dodacima, kafa ili čaj postaju izrazito kalorična pića. Ilustracija

Ali, problem je u dodacima, mlijeku, šećeru i šlagu. Sa ovim dodacima, kafa ili čaj postaju izrazito kalorična pića. Iako se broj kalorija koje se na taj način unose u organizam ne čini velikim, postepno i neprimjetno može rezultirati povećanjem tjelesne težine. Naučnici i nutricionisti usaglasili su se da, ukoliko već ne možemo da izbacimo šećer ili mlijeko iz kafe, pokušamo da dnevno konzumiramo samo jednu šoljicu ovog napitka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.