JEDI ZDRAVO

Namirnice koje treba jesti ljeti, a koje čuvaju zdravlje

Krastavci su idealna namirnica za ljetno osvježenje, a sadrže silicij, kalij, magnezij, vitamin C

Z. K. / Avaz.ba

Spadaju u kategoriju superhrane

Foto: Ilustracija


Teška, pržena hrana rijetko će kome sada dobro sjedati na želudac pa je najbolje iskoristiti ove vruće dane za lagane obroke od lokalnih namirica koje će nas zasititi, a od kojih nećemo brojati kile viška. 

Borovnice  - Na tržnicama, a i u centrima plave se bobice koje mnogi vole. Spadaju u kategoriju superhrane jer su pune antioksidansa i stoga pomažu u borbi s upalama. Ako ih ne volite same, ubacite ih u kolač. 

Rajčice - Još jedna superhrana u kojoj uživamo svakog ljeta, od cherry rajčica koje idealno odgovaraju kao mali zalogaj uz svaki obrok, preko slasnog volovskog srca, do šljivara koji najbolje paše za domaći paradajz sos. Bogate su antioksidansima, a čuvaju zdravlje kože i kose. 

  • Možemo ih pripremiti na bezbroj načina

    Možemo ih pripremiti na bezbroj načina

    Foto: Ilustracija


 Tikvice - Možemo ih pripremiti na bezbroj načina, od pohanih, preko popečaka od tikvice do punjenih tikvica zapečenih u rolu. Nemaju mnogo kalorija, a pune su vitamina C.

Krastavci - Idealna namirnica za ljetno osvježenje, a nama najviše odgovara uz vrhnje i kopar. Sadrži silicij, kalij, magnezij, vitamin C, zahvaljujući čemu je dobar za kožu, a posebno se preporučuje osobama s visokim krvnim pritiskom.

Mladi grah - Sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, lecitin, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Odličan je izvor bjelančevina, folne kiseline, vitamina B6, K, B2 i B3. Ako vam se ne jede varivo, iskoristite ga sa svježim domaćim rajčicama, paprikom i mrkvom.

Zdravlje
Prehrana oboljelih od dijabetesa

Više o temi Hrana

UPOZORENJA
Zašto jedemo kasno navečer
KORISNO
Prehrana oboljelih od dijabetesa
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na