SAVJETI

Kako očistiti veš-mašinu

Alkoholno sirće će dezinficirati, pomoći da se ukloni buđ, a kiselina sirćeta uklonit će zakorjele tragove od prašaka za veš ili omekšivača

Ona je zapravo pravo leglo bakterija. Ilustracija

Avaz.ba

23.6.2020

Koliko god mislite da je vaša veš-mašina čista, budite sigurni da nije tako. Ona je zapravo pravo leglo bakterija. Ipak, jednostavno je možete dezinficirati i očistiti. Možete i sami da napravite odličan “deterdžent” za čišćenje veš-mašine, a sastojke vjerovatno već imate u kuhinji.

Alkoholno sirće će dezinficirati, pomoći da se ukloni buđ, a kiselina sirćeta uklonit će zakorjele tragove od prašaka za veš ili omekšivača. Ako iz vaše mašine dolaze neprijatni mirisi, onda će soda bikarbona riješiti problem. Ubacite jednu šolju sirćeta, jednu šolju sode bikarbone i vruću vodu pa zavrtite jedan ciklus.

Ako imate problema sa hrđom, uključite mašinu na najvišu temperaturu, na program za otkuhavanje. Dodajte dvije čaše cijeđenog soka od limuna. Kad mašina završi, ponovite isto, ali nemojte stavljati ovaj sok. Na ovaj način očistit ćete mašinu od svih nečistoća, uključujući i hrđu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.