SAVJETI

Spriječite opadanje kose

Sjeme bundeve  nalazi se u vrhu liste hrane bogate cinkom

Pravilna ishrana bogata vitaminima B, C i E se smatra veoma bitnim za zdravu kosu. Ilustracija

Avaz.ba

23.6.2020

Opadanje kose je dosta češći problem kod muške populacije. Žene, također, pate od problema s kosom, pa im se kosa vremenom prorijedi ili čak dođe do ćelavosti. Pravilna ishrana bogata vitaminima B, C i E se smatra veoma bitnim za zdravu kosu. Dok minerali kao što su cink, željezo i magnezij, kao i Omega 3 masne kiseline pomažu održavanju zdrave kose. 

Jedite ribu

Sjeme bundeve nalazi se u vrhu liste hrane bogate cinkom. Brojna istraživanja su pokazala kako je nedostatak tog minerala povezan s hipotireozom, usporenim radom štitne žlijezde i gubitkom kose. Stoga grickajte bundevine sjemenke ako želite jaku kosu koja ne opada.  

Riba bogata zdravima mastima Omega 3 masnim kiselinama, kao što su losos i tuna, između ostalog ublažavaju upale u organizmu. Pritom povoljno utječu na zdravu kožu glave i normalan rast vlasišta. 

Zeleni čaj je moćni napitak koji pomaže bržem i efikasnijem izbacivanju toksina iz organizma. On sadrži antioksidanse koji povoljno utječu na kosu. Svakodnevno pijte barem po šolju toplog zelenog čaja.

Zdrave masti

Tu su i sjemenke lana, čije i konoplje se ubrajaju u superhranu bogatu zdravim mastima koje su važne za njegu vlasi. Namirnice bogate vitaminima A i C pomažu boljoj apsorpciji željeza. Također, utječu na bolje lučenje sebuma – supstance koju proizvode žlijezde u koži glave. Sebum podmazuje kosu i štiti kožu

Kako spriječiti opadanje kose

Pijte dovoljno vode. Ilustracija

- Pijte dovoljno vode. Svakodnevno unesite 1,5 do 2 litre vode. 

- Smanjite stres koliko god je to moguće. Gubitak kose uzrokovan stresom je naučno dokazan, a svjesno opuštanje ga može spriječiti.

- Ojačajte svoju kosu! Biotin i B vitamini mogu pomoći u sprečavanju gubitka kose. Dostupni su u obliku dodataka prehrani i ne jačaju samo kosu, već i nokte te vezivna tkiva.


Jaja i luk

Jaja su bogat izvor sumpora, fosfora, selena, joda, cinka i proteina. Ilustracija

Jaja su bogat izvor sumpora, fosfora, selena, joda, cinka i proteina - svih nutrijenata koji potiču rast kose i kontroliraju njeno ispadanje.  Uzmite bjelanjak od jednog jajeta i pomiješajte čajnu kašičicu maslinovog ulja. Pjenjačom izmiješajte bjelanjak i maslinovo ulje sve do kad se smjesa ne zgusne. Nanesite pastu na cijelo tjeme i kosu. Držite pastu oko 15 do 20 minuta i nakon toga isperite kosu mlakom vodom i blagim šamponom. 


Luk ima antibakterijska svojstva koja uklanjaju bakterije. Ilustracija

Luk ima antibakterijska svojstva koja uklanjaju bakterije koje mogu uzrokovati infekcije vlasišta. Također, ima visok sadržaj sumpora koji u folikulama vlasi poboljšava cirkulaciju krvi, povećava proizvodnju kolagena i potiče rast kose.

Nasjeckajte ili naribajte luk i istisnite sok. Nanesite sok na vlasište i pustite ga da odstoji 15-ak minuta. Isperite kosu blagim šamponom i prirodno osušite kosu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.