SAVJETI

Kako održavati higijenu u kuhinji

S posuđa odstranite zapečene ostatke hrane

Frižider čistite toplom vodom u koju ste stavili ocat. Ilustracija

Avaz.ba

19.6.2020

Dobro zdravlje i higijena posebno su važni u kuhinji jer upravo tamo pripremamo i konzumiramo hranu. Bilo da se radi samo o pripremanju hrane, kuhanju, jedenju ili tek običnom druženju, kuhinja je središte porodičnog života. Upravo zato trebamo posvetiti jako puno pažnje kad je riječ o održavanju dobre higijene kuhinje.

Osim kuhinje važna je i čistoća ostalih dijelova doma. To će pomoći da zločeste bakterije držimo na distanci što je bitno da svi ostanu sretni i zdravi. Nekoliko savjeta kako da očistite frižider, posuđe, ali i prozore...

Mirisni frižider

Frižider čistite toplom vodom u koju ste stavili ocat. S obzirom na to da u njemu držite hranu, sigurno ne želite da vam se u njemu isparavaju hemikalije od sredstava za čišćenje. Osim toga riješit ćete se neželjenog smrada. Kako biste održali frižider mirisnim, koristite sok od limuna. 

S posuđa odstranite zapečene ostatke hrane, tako da u njemu prokuhajte vodu s praškom za pecivo. Kasnije lonce samo prebrišite, a u koliko na štednjaku ili loncima imate ostatke od rastopljene plastike, upotrijebite sredstvo za skidanje laka za nokte koje u sebi ne sadrži aceton. Također, kako bi vam se lonci još više sjajili, operite ih u vodi u kojoj se kuhao špinat.

Kriška limuna

Ako kuhinja ima neugodan miris, zakuhajte vodu sa šećerom i cimetom i pustite da se isparava dok ćete prljavu mikrovalnu pećnicu očistiti tako da u posudicu s vodom stavite kriške limuna te ih unutra zakuhajte. Pustite da se sve jedno vrijeme isparava u pećnici te je samo poslije prebrišite.

Kako biste oprali jako prljave prozore, u topliju vodu stavite malo škroba. Ilustracija

Čisti prozori

Ocat možete koristiti i za prozore. U bočicu s pumpicom stavite mješavinu tople vode i ocata te poprskajte prozore i prebrišite ih. Kako biste oprali jako prljave prozore, u topliju vodu stavite malo škroba. Kada se otopi, stavite ga u bočicu s pumpicom te poprskajte prozore i obrišite.

Fuge na pločicama možete očistiti praškom za pecivom. Ilustracija

Riješite se neugodnih mirisa

- Fuge na pločicama možete očistiti praškom za pecivom i četkicom za zube. 

- Ako želite da vam sjaji lišće sobnih biljaka, istrljajte ih korom od banane.

- Prljave četke za kosu možete očistiti ako na njih stavite pjenu za brijanje, ostavite 30-ak minuta i stavite pod tuš, koji će isprati svu prljavštinu i kosu. 


Na krpu stavite na nekoliko kapi glicerin. Ilustracija

- Kako biste uklonili neugodni miris iz odvoda, u njega stavite malo soli, zatim malo sode bikarbone i sve zalijte ocatom.

- Ako želite da vam se prašina bolje lijepi za krpu, stavite na njih nekoliko kapi glicerina i isperite ih u toploj vodi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.