SAVJETI STRUČNJAKA

Izračunajte koliko vam je dovoljno da pojedete tokom jednog obroka

Porcija hrane koja je izvor proteina kao što je piletina, riba, jaja, soja i grčki jogurt ne bi trebalo da bude veća od jednog dlana za jedan obrok

Stručnjaci savjetuju kako da rukom izračunate dovoljnu porciju. Ilustracija

Avaz.ba

18.6.2020

Ukoliko vam je brojanje kalorija jednako mučenju, stručnjaci savjetuju kako da rukom izračunajte dovoljnu porciju. Za muškarce, jedan obrok ne bi trebalo da bude veći od dva dlana, a za žene od jednog.

Porcija hrane koja je izvor proteina kao što je piletina, riba, jaja, soja i grčki jogurt ne bi trebalo da bude veća od jednog dlana za jedan obrok. Porciju namirnica kao što su hljeb, žitarice, riža, krompir i slično, smanjite na veličinu šake. Također, količinu sira koju možete pojesti u jednom obroku izmjerite pomoću dva prsta i ne bi trebalo jesti više od toga.

Dnevna količina masti koja vam je potrebna jednaka je vrhu prsta. Ako pijete smuti i sokove, pijte do 150 mililitara u danu. Osoba bi trebalo u prosjeku da jede pet porcija voća i povrća u danu, dakle u svakom obroku. Sladoled, kolači, pite i ostali slatkiši trebalo bi da budu limitirani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.