ISTRAŽIVANJA Poručuju američki naučnici

U nedostatku kreativnosti idite pod tuš, evo zašto

Kapljice mlake vode stimuliraju organizam da se osjeća svježe i nesputano

Avaz.ba

Dok se tuširamo, organizam se pokreće na zdrav način

Foto: Ilustracija


U nedostatku kreativnosti, ne gubite živce, nego otiđite pravo pod tuš, poručuju američki naučnici i dodaju da je ovo odličan način da oslobodite inspiraciju i pokrenete dobre ideje.

- Dok se tuširamo, organizam se pokreće na zdrav način, jer ova radnja podstiče opuštanje mozga i istovremeno stimulira lučenje dopamina, a što je njegov nivo u krvi viši, to smo mi kreativniji. Javljaju nam se velike misli, značajne ideje i ciljevi čija realizacija može da nam promjeni život nabolje - navodi se u izvještaju naučnika.

  • Pripadnice ljepšeg pola više pažnje poklanjaju higijeni tijela

    Pripadnice ljepšeg pola više pažnje poklanjaju higijeni tijela

    Foto: Ilustracija


Kapljice mlake vode stimuliraju organizam da se osjeća svježe i nesputano, pa ne čudi što nam poslije tuširanja izgleda kao da smo spremni za velika misaona djela. I jesmo, samo je potrebno da to osvjestimo.

Istraživanja pokazuju i da pripadnice ljepšeg pola više pažnje poklanjaju higijeni tijela od muškaraca. Brojke otkrivaju da se Meksikanci najčešće tuširaju i da o tome najviše računa generalno vode stanovnici Latinske Amerike, a najmanje oni u Kini i Velikoj Britaniji, gdje se ljudi tuširaju oko pet puta sedmično, dok kosu peru dva do tri puta.

Više o temi Tuširanje

NA VRH

Podijeli članak na