KORISNO

Koliko često trebamo prati četku za kosu

Prosječnu četka za kosu nastanjuje više od 3.500 kolonija bakterija po kvadratnom centimetru zahvaljujući nakupljanju ćelija mrtve kože i ostacima proizvoda za njegu kose

Četke su idealno mjesto za razmnožavanje bakterija. Ilustracija

Zdravlje u kući

16.6.2020

Četke za kosu idealno su mjesto za razmnožavanje bakterija, čak više nego zahodska školjka ili zdjelica za pseću hranu, pokazala su istraživanja naučnika s Univerziteta Arizona. 

Otkrili su kako prosječnu četka za kosu nastanjuje više od 3.500 kolonija bakterija po kvadratnom centimetru zahvaljujući nakupljanju ćelija mrtve kože i ostacima proizvoda za njegu kose.

- Ljudi potcjenjuju važnost čistoće četki i češljeva za kosu, ali ona je veoma važna. Ako ih ne čistite, doći će do prenošenja bakterija s češlja na vaše vlasište. Kosa će se zbog toga činiti masnom i beživotnom – upozoravaju stručnjaci.


 

Najmanje tri puta sedmično iz češlja ili četke odstranite dlake koje se na njima nakupljaju. Ilustracija

Iako su uglavnom bezopasne, bakterije mogu ostaviti neugodan miris i uzrokovati iritaciju kože.

Zato je neophodno temeljito čistiti četku ili češalj. Najmanje tri puta sedmično iz češlja ili četke odstranite dlake koje se na njima nakupljaju, a jednom sedmično ili svake dvije sedmice operete ih otopinom šampona i mlake vode. Ako imate dugu kosu, to biste trebali raditi još češće. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.