KORISNO Idealno mjesto za razmnožavanje bakterija

Koliko često trebamo prati četku za kosu

Prosječnu četka za kosu nastanjuje više od 3.500 kolonija bakterija po kvadratnom centimetru zahvaljujući nakupljanju ćelija mrtve kože i ostacima proizvoda za njegu kose

Zdravlje u kući

Četke su idealno mjesto za razmnožavanje bakterija

Foto: Ilustracija


Četke za kosu idealno su mjesto za razmnožavanje bakterija, čak više nego zahodska školjka ili zdjelica za pseću hranu, pokazala su istraživanja naučnika s Univerziteta Arizona. 

Otkrili su kako prosječnu četka za kosu nastanjuje više od 3.500 kolonija bakterija po kvadratnom centimetru zahvaljujući nakupljanju ćelija mrtve kože i ostacima proizvoda za njegu kose.

- Ljudi potcjenjuju važnost čistoće četki i češljeva za kosu, ali ona je veoma važna. Ako ih ne čistite, doći će do prenošenja bakterija s češlja na vaše vlasište. Kosa će se zbog toga činiti masnom i beživotnom – upozoravaju stručnjaci.

 
  •  Najmanje tri puta sedmično iz češlja ili četke odstranite dlake koje se na njima nakupljaju

    Najmanje tri puta sedmično iz češlja ili četke odstranite dlake koje se na njima nakupljaju

    Foto: Ilustracija


Iako su uglavnom bezopasne, bakterije mogu ostaviti neugodan miris i uzrokovati iritaciju kože.

Zato je neophodno temeljito čistiti četku ili češalj. Najmanje tri puta sedmično iz češlja ili četke odstranite dlake koje se na njima nakupljaju, a jednom sedmično ili svake dvije sedmice operete ih otopinom šampona i mlake vode. Ako imate dugu kosu, to biste trebali raditi još češće. 
Zdravlje u kući
Perete li češalj svake sedmice?
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na