SAVJETI

Koliko često prati odjeću za po kući

Najveća kontaminacija koja se može dogoditi odjeći su bakterije koje dolaze od tijela

Ako odjeću koristite samo za boravak u stanu, možete proći bez pranja i do dvije sedmice. Ilustracija

Zdravlje u kući

15.6.2020

Kada smo u kući, nosimo onu odjeću u kojoj se osjećamo najkomotnije, a to su najčešće helanke i trenirka. Najveća kontaminacija koja se može dogoditi odjeći su bakterije koje dolaze od tijela. Proizvodimo mnogo bakterija, posebno na mjestima gdje se koža savija i dodiruje.  

Ako takvu odjeću ne nosite van kuće, njeno pranje ne predstavlja značajan rizik, osim ako vam ne smetaju neugodni mirisi vašeg tijela. 

Ako odjeću koristite samo za boravak u stanu, a ne za vježbanje, onda možete proći bez pranja i do dvije sedmice, navode iz „The Cleaning Institute“.



preporučuje pranje pidžama nakon dva do tri nošenja. Ilustracija

Ali, to važi samo ako nemate dermatoloških problema poput psorijaze ili ekcema, kada biste se trebali presvlačiti češće kako biste izbjegli iritaciju uzrokovanu znojem. Higijena tijela također je važan faktor u tome koliko dugo možete nositi odjeću „za po kući“.

„The Cleaning Institute“ preporučuje pranje pidžama nakon dva do tri nošenja, ali ako se tuširate prije spavanja navode da je možete obući još nekoliko puta prije nego što je ubacite u mašinu za veš. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.