SAVJETI

Spasite vrhove kose od oštećenja i pucanja

Vrhovi se posebno oštećuju toplinom, vanjskim utjecajima i trljanjem o odjeću

spucali vrhovi noćna mora svake žene. Ilustracija

Zdravlje u kući

8.6.2020

Ispucali vrhovi na kosi noćna su mora svake žene. Kosa je naš ukras, a zdravi i njegovani vrhovi privlače pažnju. Ali, za to je obavezna uravnotežena njega vrhova.

Ako su vrhovi kose krhki i oštećeni, smatraju se ispucalim. Posebno se oštećuju toplinom, vanjskim utjecajima i trljanjem o odjeću. Uz pomoć nekoliko trikova možete spriječiti pucanje vrhova.  


Dodatna zaštita

Preparati na bazi silikonskog ulja kamuflirat će ispucale vrhove i kosa će izgledati zdravije, ali to je samo privremeno rješenje. Ne biste smjeli koristiti silikonske tretmane nakon svakog pranja, niti duže vrijeme. Silikoni oblažu vlasi derivatom plastike čineći grubu kosu trenutno zaglađenom, ali dugoročno krhkom. 

Nakon pranja kose, kada nanesete regenerator, kosu nježno počešljajte češljem širokih zubaca tako da raščešljate sve zapetljane vrhove. Tako ćete prevenirati pucanje koje se može dogoditi kada pokušavate počešljati kosu koja se nakon sušenja peškirom još više zapetljala. 

Ako su vrhovi kose krhki i oštećeni, smatraju se ispucalim. Ilustracija

Regeneratori koji se ispiru neće biti od velike pomoći ispucalim vrhovima, dok će im oni koji se ne ispiru pružiti dodatnu dozu zaštite i njege koja se zadržava na kosi i nakon pranja i sušenja.

Kako sušiti

Kada je moguće, osušite 90 posto kose na zraku prije nego što uzmete fen. U trenucima kada nemate vremena, kosu sušite fenom u smjeru od korijena prema vrhovima. 

Farbanje, izvlačenje pramenova, ondulacija ili hemijsko ravnanje trauma su za kosu i mogu rezultirati ispucalim vrhovima. Pokušajte ih svesti na minimum, a suzdržite se od pranja kose najmanje 48 sati nakon tretmana jer tada je ona najporoznija i najlakše se oštećuje. 

Pravilan način češljanja

Uhvatite dio kose nekoliko centimetara od dna, pa je iščetkajte od dijela na kojem vam se nalazi ruka. Ilustracija

Raščešljavanje zapetljanih dijelova kose od vrha prema dole može uzrokovati pucanje kose. Kako biste to izveli na nježniji način, podijelite kosu na jednake dijelove od po pet centimetara pa ih izgladite od dna prema gore.

Kako biste to učinili, uhvatite dio kose nekoliko centimetara od dna, pa je iščetkajte od dijela na kojem vam se nalazi ruka. Pomaknite ruku za nekoliko centimetara iznad te ponavljajte proces dok ne dođete do korijena. Na taj način tretirate kosu nježnije i opreznije i izbjegavate moguća oštećenja i lomljenja. 

Kako prevenirati

Pazite koje šampone koristite. Preparati koji sadržavaju sulfate ne samo da povećavaju rizik od iritacije tjemena, , već kosu čine zapetljanom, suhom, ispucalom i bez sjaja. 

Suha i dehidrirana kosa sklonija je listanju i pucanju vrhova pa trebate redovno koristiti hidratizirajuće regeneratore i bogate maske koji će kosi dati vlagu i hranjive sastojake. Tako će ispucani vrhovi biti zaglađeni barem do narednog pranja. 

Jeftini fenovi mogu izgorjeti vrhove kose. Ilustracija

Češljevi s oštrim zupcima, kao i četke s metalnim zupcima, mogu uništiti kosu, posebno ako je češljate dok je mokra. Ako želite izbjeći pucanje, nabavite četku s prirodnim dlakama ili drvenim zupcima.

Jeftini fenovi, kao i toplinski uređaji za stiliziranje kose, mogu vam se učiniti kao odličan ulov, ali se oni vremenom mogu opasno pregrijati i izgorjeti vrhove kose. 

Odgađanje šišanja dodatno oštećuje vrhove jer će se još brže listati. Redovno šišanje vrhova najbolje je rješenje. Frizeri ga preporučuju svakih 8-10 sedmica jer kosa raste oko 1-1,5 centimetar mjesečno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.