U NEKOLIKO KORAKA Bijelo sirće, esencijalna ulja i soda bikarbona dobitna su kombinacija

Bez muke očistite mašinu za veš

Mašinu biste trebali čistiti barem jednom mjesečno jer će tako trajati duže

Zdravlje u kući

Na kraju očistite vanjske dijelove, uključujući prostor za deterdžent i omekšivač

Foto: Ilustracija


Stručnjaci savjetuju da mašinu za veš temeljito čistimo najmanje jednom mjesečno, jer će tako trajati duže i riješit ćemo se mirisa plijesni koji nastaje zbog nakupljanja deterdženta i omekšivača.  

Stručnjakinja za čišćenje Melisa Mejker (Melissa Maker) navela je nekoliko savjeta za pranje mašine pomoću bijelog sirćeta, esencijalnih ulja i sode bikarbone.

- Dodajte oko dvije šolje sode bikarbone direktno u praznu mašinu za veš. To će je nježno pročistiti iznutra i ukloniti ustajale mirise koji su nastali zbog starih naslaga omekšivača i deterdženta. Zatim pokrenite duži ciklus tople vode.

  • Redovno održavajte mašinu kako biste izbjegli kvarove

    Redovno održavajte mašinu kako biste izbjegli kvarove

    Foto: Ilustracija


- Kada ciklus završi, dodajte dvije šoljice običnog bijelog sirćeta i 10 kapi esencijalnog ulja poput čajevca ili lavande, koji pomažu kod nakupljanja plijesni i minerala, a djelovati će i kao blago dezinfekcijsko sredstvo. Pokrenite još jedan ciklus i postavite ga na najdužu, najtopliju postavku

- Kad završite s oba ciklusa, obrišite bubanj i mašinu pamučnom krpom i sirćetom. Ako su ostale mrlje, pokušajte ih ukloniti uz pomoć sode bikarbone, vode i spužve. 

- Zatim očistite i vanjske dijelove, uključujući prostor za deterdžent i omekšivač. Očistite unutrašnju i vanjsku stranu vrata pamučnom krpom, sirćetom i vodom.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na