NJEGA

Spriječite pojavu dermatitisa

Veoma je važna redovna upotreba emolijentnih krema za njegu kože ruku i cijelog tijela, kao i upotreba odgovorajućih krema za lice

Dodatno isušivanje već dehidrirane kože može dovesti do razvoja kontaktnog alergijskog dermatitisa. Ilustracija

Zdravlje u kući

7.6.2020

Zbog češćeg pranje ruku nego obično mnogima je koža isušena. Koliko je neprijatan osjećaj suhe kože na rukama najviše su osjetili oni koji generalno pate od ovog problema. Prema riječima stručnjaka, dodatno isušivanje već dehidrirane kože može dovesti do razvoja kontaktnog alergijskog dermatitisa


Bakterijska infekcija

Osobe koje imaju izrazito suhu kožu sklonije su tome da u kontaktu sa raznim hemikalijama, deterdžentima i kozmetskim preparatima razviju dermatitis. 

Kod najvećeg broja pacijenata riječ je samo o iritaciji, koja prestaje spontano po prekidu kontakta sa izazivačem peckanja i svraba, dok pojedini, usljed suhe kože, trajno razviju alergiju na neku supstancu.

Da do alergije ne bi došlo, navode stručnjaci, suha koža zahtijeva mnogo intenzivniju njegu. Pored jakih sapuna, deterdženata, dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola, ne prija joj ni suh i topao zrak. 

Održite kožu njegovanom. Ilustracija

Svi ovi faktori dovode do gubitka površinskih masnoća, a zatim i vlage kože. Kada je koža previše suha njena obrambena sposobnost je znatno smanjena, pa se, osim površinskih upala, dešavaju i dublje, bakterijske infekcije.

Hrapava i gruba

Suha koža je golim okom najprimjetnija na potkoljenicama i podlakticama, dok je koža na šakama i licu uglavnom hrapava i gruba. Nepravilna njega izrazito suhe kože dodatno pogoršava ovo neprijatno stanje. 

Zato je veoma važna redovna upotreba emolijentnih krema za njegu kože ruku i cijelog tijela, kao i upotreba odgovorajućih krema za lice.  

Pravilna njega

Redovno koristite kreme za njegu kože ruku. Ilustracija

Najbolji način za pravilnu njegu ekstremno suhe kože upotreba preparata koje će, nakon pregleda, da odredi dermatolog. On će na osnovu pregleda propisati recepturu po kojoj će se napraviti odgovarajući preparat za mazanje lica i tijela. 

Nositi zaštitne rukavice

Veoma je važno nositi zaštitne rukavice. Ilustracija

Za očuvanje zdrave i hidrirane kože veoma je važno nositi zaštitne rukavice kada koristite deterdžente i druge hemikalije za održavanje higijene kuće. 

O tome bi strogo trebale voditi računa naročito osobe koje genetski imaju suhu kožu, dakle koja nije nastala kao posljedica slabe njege. Dokazano je da pacijenti koji su naslijedili suhu kožu uglavnom imaju mutaciju gena za filagrin, jedan od epidermalnih proteina koji omogućava odbrambenu funkciju kože.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.