SAVJETI STRUČNJAKA Kakvo treba stajati u hodniku, a kakvo u dnevnoj sobi

Gdje i kako u domu postaviti ogledala

Kako biste dodali dašak topline i elegancije u kupatilo, stručnjaci savjetuju da se odlučite za ogledalo s okvirom, i da ga postavite iznad umivaonika

Zdravlje u kući

U dnevnom boravku savjetuje se da postavite ogledalo nasuprot prozoru

Foto: Ilustracija


Ogledalo male prostore čini većima, a mračnije svjetlijima. Ali, važno je znati pravilno ga postaviti na zid. Najprije imajte na umu da nisu sva ogledala napravljena da budu postavljena na zidove. Neka bolje izgledaju ako su samo naslonjena na zid, a postavljena na policu ili na pod. 

Također, ako ogledalo odlučite postaviti na zid, pazite na nagib. Nagib prema dole reflektirat će veću površinu prostorije i ona tako može izgledati veća.

Hodnik je prva prostorija prema kojoj gosti stvaraju dojam o uređenju vašeg doma. Ako je ogledalo u hodniku, najčešće stoji iznad stolića, a kraj prostora gdje ostavljate kapute. Ova pozicija je dobra jer stvara osjećaj dobrodošlice, hodnik čini većim, a i vama je praktična, da se još jednom pogledate prije nego što izađete iz kuće. 

  • Ogledalo s okvirom odličan je izbor za kupatilo

    Ogledalo s okvirom odličan je izbor za kupatilo

    Foto: Ilustracija


Ako imate kamin, objesite ogledalo deset centimetara iznad. U kupatilu su najčešća ogledala bez okvira i često izgledaju prejednostavno. Kako biste dodali dašak topline i elegancije u kupatilo, stručnjaci savjetuju da se odlučite za ogledalo s okvirom, i da ga postavite iznad umivaonika.

U dnevnom boravku savjetuje se da postavite ogledalo nasuprot prozoru kako biste u prostoriji dobili što više dnevne svjetlosti. U spavaćoj sobi ogledalo vjerovatno služi da se pogledate u njemu dok se spremate. Zato su prilikom postavljanja prioritet vaše potrebe - tamo gdje vam je najjednostavnije doći do njega. 

Treba znati i da horizontalna duga ogledala bolje odgovaraju nižim i dužim sobama, dok vertikalna više odgovaraju prostorijama s visokim stropovima.

NA VRH

Podijeli članak na