ISTRAŽIVANJA Stručnjaci potvrdili

Zašto nam je miris benzina toliko primamljiv

Miris benzina ima anestetički efekat na mozak, pa nam se čini da smo, u trenutku kada ga osjetimo, u stanju euforije

Avaz.ba
03.06.2020 12:41

Može i da nas privremeno opusti

Foto: Ilustracija

Ne samo da nije zdravo udisati miris benzina, nego je neprikladno i da kažemo kako nam on ne smrdi, nego, štaviše, primamljivo miriše. Ali istina je da svaka treća osoba, pokazuje kanadsko istraživanje, pozitivno odreagira na njega, iako je svjesna da je toksičan. Zbog čega je to tako?

Stručnjaci iz Kvebeka koji su radili studiju kažu da miris benzina ima anestetički efekat na mozak, pa nam se čini da smo, u trenutku kada ga osjetimo, u stanju euforije. Zaboravljamo na brige i kao da padamo u neki psihološki trans. To je odgovor na pitanje zašto nesvjesno, dok stojimo na pumpi i čekamo da nam natoče gorivo, širimo nozdrve i udišemo, pa opet, sve dok ne odemo odatle.

Dok većina to kritizira, stručnjaci kažu da ukoliko to radimo povremeno, ne može da nam škodi. A čak može i da nas privremeno opusti. Psihološki uticaj mirisa benzina nije zanemarljiv, ako nas, kao što mnogi ljudi objašnjavaju, podsjeća na bezbrižne dane djetinjstva i ljetnja porodična putovanja. Kao i ostali mirisi, tako i on može da evocira lijepa sjećanja ili emocije, pa da nas privremeno izmjesti iz stvarnosti u kojoj nam trenutno nije tako prijatno, navode stručnjaci.

Komentari

NA VRH