KORISNI SAVJETI

Zašto je važno jesti prije vježbanja

Mješavina proteina i ugljikohidrata dat će vam energiju i pomoći da spriječite bol u mišićima

Najbolje je vježbu započeti prikladnim obrokom. Ilustracija

Zdravlje u kući

2.6.2020

Ukoliko prije treninga ne jedete, naredni dan mogli biste osjetiti slabost i bolove u mišićima. A kako biste to izbjegli, za vježbanje se trebate pripremiti. Najbolje je započeti prikladnim obrokom.


Grčevi u stomaku

Ako planirate obrok nekoliko sati prije vježbanja, on bi trebao sadržavati ugljikohidrate, proteine i zdrave masnoće. Preporučuje se da ovaj obrok sadrži 300 do 400 kalorija. Ako jedete sat prije treninga, obrok treba biti nešto slabiji i trebaju prevladavati ugljikohidrati. 

Čak i ako nemate vremena, trebate pojesti nešto prije treninga. Mješavina proteina i ugljikohidrata dat će vam energiju i pomoći da spriječite bol u mišićima. 

Nije istina da će gladovanje prije treninga prisiliti vaše tijelo da sagori više masti. Ilustracija

Ali, trebate imati na umu da obrok odmah prije treninga može uzrokovati i grčeve u stomaku, pa nastojte da to izbjegnete. Najbolje je da nešto pojedete 45 minuta prije treninga, jer vaše tijelo treba hranu kao gorivo za napore koje prolazi na treningu.

Nije istina da će gladovanje prije treninga prisiliti vaše tijelo da sagori više masti tokom vježbanja. Naprotiv, ono može biti vrlo štetno. Ako u krvi nema šećera, tijelo pretvara mišićno tkivo u energiju. A vježbanjem pokušavate suprotno - održati mišiće, a ne razgraditi ih. 

Dovoljno tečnosti

Ako ništa ne unesete u organizam, trening neće biti toliko snažan koliko bi bio da ste „napunili baterije“. Nećete imati snagu, brzinu, ni izdržljivost za topljenje kalorija. Pazite da pijete dovoljno tečnosti prije, tokom i nakon vježbanja, jer i najmanja dehidracija usporava metabolizam.

Osim vode, nakon treninga su dobar izbor i izotonični napici jer tokom treninga, osim vode, znojenjem gubimo i elektrolite. 

Leblebija i bjelanca

Obrok s leblebijama je lagan i možete ga pripremiti prije vježbanja bez ikakvog kuhanja. Pojedite trećinu ili četvrtinu šoljice leblebije s limunovim sokom i začinima prema vašoj želji. Samo četvrtina šoljice dat će vam oko 10 grama proteina, 30 grama ugljikohidrata i devet grama vlakana.

Pojedite trećinu ili četvrtinu šoljice leblebije s limunovim sokom i začinima prema vašoj želji. Ilustracija

Masnoća iz žumanca probavlja se veoma sporo, pa biste se, ako jedete cijela jaja prije treninga, mogli osjećati naduto i tromo. Bjelanca su puno bolji izbor prije vježbanja. Jedno bjelance sadrži oko četiri grama bjelančevina, bez ikakvih masti.

Jabuke i kikiriki puter

Kada radite određene vrste vježbi, poput joge, ne morate mnogo jesti unaprijed. Ali, uvijek se preporučuje kombinacija proteina i ugljikohidrata, poput kriški jabuka umočenih u kikiriki puter. Obrok je jednostavan, ukusan i pogodan za svako doba. 


Banana, zobena kaša, smoothie

Banane su bogate ugljikohidratima s brzim djelovanjem koji će vam pružiti snagu za intenzivan trening. Kalij pomaže u održavanju mišića i nervnih funkcija. Za one koji vole vježbati ujutro i preskočiti prvi obrok, banana je idealno rješenje.  

I zobene pahuljice odličan su izbor, jer je zob bogata vlaknima koja olakšavaju stalno oslobađanje ugljikohidrata u krvotok i stalnu opskrbu energijom tokom treninga.  

I zobene pahuljice odličan su izbor. Ilustracija

Ako vam zobena kaša nije omiljena, zobene pahuljice možete ubaciti u blender i pripremiti energetski napitak po svom ukusu.

Voćni smoothie odličan je izbor za obrok prije treninga. Sadrži visoko kvalitetne proteine, lako se probavlja i sadrži zdravu mješavinu jednostavnih i složenih ugljikohidrata.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.