KORISNO Hobi će razvedriti i tmurnu svakodnevicu

Uređenje akvarija regulira krvni pritisak, vrtlarenje opušta

Odmak od problema omogućava vam i da ih sagledate na novi način

Avaz.ba
30.05.2020 11:06

Iako nekima izgleda dosadno, pletenje smiruje

Foto: Ilustracija

Izaberite hobi koji najbolje odgovora vašim interesima i posvetite mu svoje vrijeme, bez obzira na to koliko vam je dnevni raspored natrpan. To je najbolji način da se riješite stresa i napetosti jer će u to vrijeme vaše misli biti usredotočene na nešto što volite. Odmak od problema omogućava vam i da ih sagledate na novi način. 

Pogledajte svijet kroz objektiv fotoaparata

Vrtlarenje - Volite li biljke i zelenilo, boravak na suncu i svježem zraku, vrtlarenje je idealan izbor za vas. Uređenje vlastitog vrta i briga za biljke opustiti će vas, ali i razgibati. Povrće iz vlastito vrta razveselit će cijelu porodicu.

Fotografija - Pogledajte svijet kroz objektiv fotoaparata i zapazit ćete sitnice koje prije niste vidjeli – pogled na neke stvari možete drukčije doživjeti. Fotografirajte prirodu, ljude, događaje. Nije važna vrhunska fotografija, nego vaš užitak.

Pletenje - Iako nekima izgleda dosadno, pletenje smiruje i pomaže u oslobađanju od negativnih misli. Ali isto tako potiče kreativnost pa rezultat može biti prekrasan dar za neku dragu osobu ili za sebe lično.

  • Vrtlarenje je idealan izbor za vas
    Vrtlarenje je idealan izbor za vas Foto: Ilustracija

Novi akvarij - Uređenjem vlastitog akvarija možete izraziti kreativnost. Užitak promatranja akvarijskih ribica smanjuje stres, ali i krvni pritisak.

Puzzle - Slaganje različitih komadića u jednu sliku zaokuplja misli i skreće ih s uzroka stresa. Isto tako, slažući sliku, razvijate i jačate mozak. Rezultat su svježije i jače misli koje će pomoći da problem sagledate s vedrije strane.

Sviranje - Većinu ljudi opušta slušanje glazbe, ali stvaranje vlastitih nota još će vas više opustiti jer zaokuplja svu pažnju i postaje kreativni ispušni ventil. Izaberite instrument koji volite i krenite s učenjem, bez obzira na talent.

Otkrijte umjetnički dio sebe

Slikanje - Okušajte se u crtanju ili slikanju i otkrijte umjetnički dio sebe bez obzira na to želite li se samo opustiti ili izraziti osjećaje. Tehnike i način slikanja neka budu samo vaš izbor. Slike koje će nastati vašim rukama možete zadržati, ali i darovati nekome. Najvažnije je da misli oslobodite od svakodnevnih problema.

Pisanje - Misli i osjećaje napišite na papir i odmah ćete se osjećati bolje, a ako su puni tuge ili bijesa, možete ih i zapaliti. Osim toga, možete otvoriti blog te podijeliti razmišljanja s drugim ljudima.

Komentari

NA VRH