TRADICIJA

Bogata bajramska sofra

Ručak počinje supom ili čorbom, potom se serviraju dolme, pečenja, pite, bosanski lonac, a sve završava poslasticama – baklavom, ružicom, kadaifom...

Tradicionalni bajramski ručak počinje supom ili čorbom. Ilustracija

Avaz.ba

24.5.2020

Bajram je dan koji se provodi sa porodicom, a tradicionalni bajramski ručak posebna je prilika za druženje i uživanje. Sto se postavlja svečano, serviraju se najljepše posuđe i stolnjaci, a na jelovniku su brojna jela, uglavnom tradicionalna, bosanska. Cijela kuća miriše na slana i slatka jela.

Tradicionalni bajramski ručak počinje supom ili čorbom. Potom se pred ukućane i goste serviraju različite dolme, pečenja, pite, bosanski lonac...

Naravno, završava se poslasticom, koja je veoma bitan dio bajramske trpeze. Kod nas se najčešće prave ružica, tufahija, kadaif i, naravno kraljica trpeze – baklava. Uz tradicionalne, tu su i kremasti kolači i torte.

Bosanska baklava pravi se s orasima i šećerom, ali postoje i brojni drugi načini njene pripreme. U nju se stavljaju i grožđice, bademi, pistacije, mak, ali i čokolada. Donosimo vam nekoliko recepata za jela kojim ćete upotpuniti vašu bajramsku sofru.


 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.