PREPORUKE

Prirodni saveznici u borbi protiv virusa

Antibiotici nam tu, praktično, ne mogu pomoći, pa je najbolje okrenuti se prirodi

Čaj od matičnjaka na prve znakove prehlade možete početi piti umjesto vode. Ilustracija

Zdravlje u kući

20.5.2020

Virusi se, nakon što inficiraju čovjeka, u organizmu razmnožavaju velikom brzinom. Ukoliko je naš imunitet oslabljen, ćelije „čuvari“ više ih ne mogu uništavati pa dolazi do oboljenja. A u borbi protiv virusa antibiotici nam, praktično, ne mogu pomoći.  


Akutne infekcije

U borbi protiv virusa zato se najbolje okrenuti prirodi, odnosno liječenju biljem i odgovarajućim namirnicama. Nekoliko je biljki koje mogu pomoći u liječenju virusnih oboljenja, a njihova ljekovitost je i naučno dokazana. 

Ehinacea – to je najpoznatija antivirusna ljekovita biljka, porijeklom iz Amerike. S obzirom na to da jača i stimulira imunitet, korisna je u borbi protiv virusa i bakterija. Dokazano je da ehinacea efikasno djeluje kod akutnih infekcija dišnih puteva, uključujući i gripu, prehladu, bronhitis, upalu uha i sinusa.  

Đumbir - Koristi se čaj od svježeg korijena ili đumbir u prahu koji se stavlja u napitke. Visoku temperaturu najlakše ćete spustiti ako dvije kašičice rendanog svježeg korijena đumbira pomiješate s jednom kašičicom suhe nane i kašičicom suhog cvijeta zove. Mješavinu prelijte s 250 ml vrele vode, poklopite i ostaviti da stoji deset minuta. Nakon toga procijedite i pijte, ali ne više od jednog litra dnevno.


Koristi se čaj od svježeg korijena ili đumbir u prahu. Ilustracija

Crni kim – Brojna istraživanja potvrdila su ljekovita svojstva ove biljke. Zbog svog bogatog hemijskog sastava, jer sadrži više od stotinu aktivnih sastojaka, crni kim utječe na širok spektar bolesti. Blagotvorno djeluje na dišni, mokraćni i na sistem za varenje. Jača imunitet, liječi bronhitis i hronični kašalj. Daje i odlične rezultate u liječenju alergije i astme.

Matičnjak- Veoma je prijatan kao čaj, posebno u kombinaciji s majčinom dušicom, ruzmarinom i žalfijom. Na prve znakove prehlade možete ga početi piti umjesto vode. 

Inhalacija i masaža

Bijeli luk – To je najbolji prirodni antibiotik među povrćem. Njegovi sastojci su među najboljima za uništavanje bakterija i virusa, jačanje imuniteta, smanjenje holesterola u krvi i snižavanje visokog krvnog pritiska. 

Eukaliptus - Zahvaljujući jedinjenjima koja sadrži, veoma je koristan u borbi protiv virusnih infekcija. Može se koristiti u obliku esencijalnih ulja za inhalaciju kod prehlada, kao i za masažu leđa i grudnog koša kod respiratornih infekcija. Napravite ulje za masažu: umutite 125 ml bademovog ulja, 20 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa, 20 kapi lavandinog ulja i pet kapi esencijalnog ulja nane. Promiješajte i sipajte u staklenu flašicu. Za jednu masažu dovoljna je jedna kašičica ulja. 

Maslina i mandarina

Mandarina je bogata vitaminima A, C i B i značajan je izvor folne kiseline. Ilustracija

Masline sadrže elenolnu kiselinu koja koči stvaranje enzima potrebnih virusima za prodiranje u zdrave ćelije organizma i zbog toga su korisne u borbi protiv virusa. Usporavanjem umnožavanja virusa, supstance iz lista masline daju organizmu dovoljno vremena da krene u napad. Ali, ne preporučuje se njegovo korištenje istovremeno sa uzimanjem antibiotika. 

Mandarinaje bogata vitaminima A, C i B i značajan je izvor folne kiseline, bioflavonoida i selena. Sadrže veliku količinu vitamina C i mogu pomoći organizmu da nakon bolesti što brže ojača, dok će vitamin A odstraniti ostatke upale. Ako ste prehlađeni, u ocijeđenu mandarinu dodajte kašičicu meda i malo soka od limuna.

Ljekovita žalfija

Žalfija se koristi kao čaj, tinktura ili eterično ulje. Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije prelije se šoljom vode i kuha 3-5 minuta, a za vanjsku primjenu - ispiranje, dezinfekcija, ne kuha se već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da stoji pola sata. Nakon toga procijedi se i ispira nekoliko puta dnevno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.