TRIKOVI

Kako izbjeći štetne posljedice boravka u zatvorenom

Osim što je to estetski problem, višak kilograma može dovesti do oboljenja poput gojaznosti, dijabetesa tip 2 ili hipertenzije

Umjesto grickalica, pojedite voćku. Ilustracija

Zdravlje u kući

16.5.2020

Boravak u kući i nedostatak kretanja tokom izolacije zbog pandemije uzrok su i gomilanja kilograma. Osim što je to estetski problem, višak kilograma može dovesti do oboljenja poput gojaznosti, dijabetesa tip 2 ili hipertenzije, odnosno povišenog pritiska.  


Lagana aktivnost

Zato je veoma važno rasporediti obroke, ali ne biste smjeli gladovati. Umjesto toga, birajte zdrave namirnice - voće, povrće i nerafinirane žitarice. Uz korigiranje ishrane, neophodna je i lagana fizička aktivnost, u skladu s vašim godinama i zdravljem, pa i kada ste kod kuće. 

Uz nekoliko pravila možete izbjeći štetne posljedice života u zatvorenom prostoru. 

Prije svega, suzdržavajte se od grickanja nezdravih namirnica tako. Svaki put kada poželite pojesti nešto nezdravo, morate znati da je to uredu samo ako uz to uradite nešto zdravo za svoj organizam. Primjerice, ako pojedete slatkiš, uradite potom deset čučnjeva ili trbušnjaka.

 Također, naredni put kada poželite uzeti kolač ili čips, tu želju odmah presijecite u sebi. Najprije, takve namirnice nemojte ni kupovati, a ako ih ima u kući, radije otvorite frižider, uzmite komad mrkve, brokule ili paprike.  


Obucite opremu za vježbanje i kad ste u kući. Ilustracija

Ako je vaš cilj da ostanete zdravi, da ne stvorite rizik od oboljenja ili da ojačate karakter, odaberite jednu riječ koja će opisati vaš cilj. Svaki put kada namjeravate donijeti nezdravu odluku, pomislite na tu riječ koja je za vas značajna.

To mogu biti riječi „zdrav“, „okretan“, „snažan“, „odlučan“... Tako ćete se podsjetiti zbog čega je za vas dobro da izbjegnete nezdrave navike i povratit ćete kontrolu nad svojim postupcima. 

Sportska oprema

Bit će i trenutaka kada nećete imati volje za vježbanjem. Tada je najbolje da se presvučete, odnosno da obučete opremu za vježbanje i da sebi kažete da ćete se samo istezati.  

Ali, umjesto da sjednete na kauč i da radite vježbe istezanja, obujte patike i sportsku odjeću. Stručnjaci kažu da će, kada se u sportskoj opremi istežete i osjetite koliko vam kretanje zapravo prija, biti i veća vjerovatnoća da ćete nastaviti s vježbama. 

Napravite raspored

Odredite termin za vježbanje, a ako ga preskočite, odredite novi. Tako ćete stići sve, i završiti kućne obaveze, i razgovarati s porodicom i prijateljima, pogledati na TV-u omiljenu seriju, a rutinu vježbanja obavljat ćete u tačno vrijeme koje ste odredili. Tako dajete sebi prostora i za duge aktivnosti koje će se u međuvremenu javiti, a u isto vrijeme ne preskačete vježbanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.