POMOZITE SEBI

Duboko udahnite i oslobodite se stresa

Trebate disati iz stomaka, a ne gornjeg dijela prsa, jer samo tako moći ćete se opustiti i otkloniti napetost organizma

Riječ je o disanju iz stomaka, a ne gornjeg dijela prsa. Ilustracija

Zdravlje u kući

13.5.2020

U vrijeme pandemije većinu vremena provodimo u kući i slušamo vijesti koje u mnogim slučajevima nisu optimistične. Sve to u nama izaziva strepnju i zabrinutost, a ta neizvjesnost kojoj smo izloženi može biti okidač za stres.  


Napet organizam

Zbog toga se kod mnogih javljaju nepravilan srčani ritam, porast pritiska, tjeskoba u prsima, loše raspoloženje... A kako biste prevazišli ova stanja, trebate pravilno disati. Riječ je o disanju iz stomaka, a ne gornjeg dijela prsa, jer samo tako moći ćete se opustiti i otkloniti napetost organizma. 

Istraživanja su potvrdila da abdominalno disanje stimulira parasimpatički nervni sistem, čija je funkcija da umiri tijelo, nasuprot simpatičkom, koji dovodi do uzbuđenja. Osim toga, dobrobiti pravilnog disanja su i ravnoteža u razmjeni i rezervama kisika i ugljendioksida, efikasnije izbacivanje toksina kroz pluća, poboljšanje koncentracije i jači doživljaj povezanosti tijela i uma.

Znat ćete da ste pravilno udahnuli ako se ruka na stomaku podiže, a ona na grudima kao da miruje. Ilustracija

Pitate se kako naučiti pravilno disati i poboljšati zdravlje? Ako ste često pod stresom, upražnjavajte disanje iz stomaka dva puta dnevno, i to u trajanju od po desetak minuta.

Najprije lezite na krevet ili sjedite na pod ili u fotelju. Stavite jednu ruku na stomak, a drugu iznad grudne kosti. Potom udahnite polako kroz nos koliko god možete, do samog „dna“ pluća, a to znači da pošaljete zrak što dublje i niže u stomak, kao da ga gurate nadole.  

Znat ćete da ste pravilno udahnuli ako se ruka na stomaku podiže, a ona na grudima kao da miruje.

Kratka pauza

Nakon udaha zadržite dah nekoliko sekundi i potom polako izdišite kroz nos ili kroz usta, ako vam tako više odgovara. Izdahnite zrak u potpunosti. Pokušajte zamisliti vaše tijelo, posebno ruke i noge, kako ispumpava zrak. 

Ovaj proces ponavljajte polako deset puta. Pokušajte održavati pravilno disanje, izbjegavajte nagle i brze udisaje i izdisaje. To ćete postići ako polako brojite do četiri dok udišete i brojite polako do osam dok izdišete. Napravite kratku pauzu prije svakog novog udisaja. Tako ćete usporiti disanje, kao i srčani ritam. 

Završna faza – brojanje unazad

Nakon što ste usporili disanje, u cijeli proces dodajte još nešto. Pri svakom izdisaju brojte unazad, počevši od 15. To treba izgledati tako da polako udahnete brojeći do četiri, kratko zadržite dah, pa izdišite dok brojite od 15 unazad do jedan.  

Zatim ponovo polako udahnite, zadržite kratko dah i izdišite dok brojite od 14 pa unazad. Ponovo udahnite, zadržite dah, pa izdišite dok brojite od 13 nadole. Kako se pri svakom novom izdisaju brojevi umanjuju, tako i brojanje treba usporiti. I tako sve dok ne stignete do 1.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.