PREDLAŽEMO

I kad ste kod kuće, budite u formi

Dan bismo trebali početi istezanjem i vježbama jačanja mišića

Dan bismo trebali početi istezanjem i vježbama jačanja mišića. Ilustracija

Zdravlje u kući

13.5.2020

Zbog pandemije koronavirusa svi smo primorani vrijeme najviše provoditi kod kuće, ali to nije razlog ni izgovor da naše tijelo bude pasivno. I u kući možemo i trebamo vježbati, a stručnjaci savjetuju da to budu laganije vježbe


Vitalan organizam

Dan bismo trebali početi istezanjem i vježbama jačanja mišića. Istezanje je moguće sjedeći i u stojećem položaju, s tim da moramo voditi računa da ne prelazimo granicu bola. Za očuvanje vitalnosti ogranizma veoma je važno da se ne ulijenimo i da ne sjedimo u istom položaju.  

Neophodno je da položaj mijenjamo svakih 15-ak minuta. Izbegavanjem dugog zadržavanja u istom položaju sprečavaju se bolovi u leđima, vratu, kukovima i koljenima. 

Kako biste jačali ruke, koristite tegove ili ako ih nemate, onda flaše napunjene vodom. Ilustracija

Nekoliko je vježbi koje možete raditi dok ste u kućnoj izolaciji. Tako, primjerice, možete dok stojite prekrižiti ruke preko grudi i polako rotirati tijelo u struku. Vježbu ponavljajte onoliko puta koliko vam ona ne predstavlja napor, i to više puta u toku dana.

Preporučuje se i da se u stojećem položaju, dok su vam ruke opružene niz tijelo, savijate u struku tako da vam šake klize niz butine. Riječ je o još jednoj vježbi istezanja koja će spriječiti nastanak bola. 

Prava kičma

Ako želite jačati mišiće nogu, radite čučnjeve. Ali, morate ih izvoditi pravilno ako želite postići rezultat. To podrazumijeva da koljena u čučnju ne bi trebalo prelaziti vrhove nožnih prstiju, kičma treba biti ispravljena, a stomak zategnut. I čučnjeve radite više puta na dan. 

Kako biste jačali ruke, umjesto tegova koristite flaše napunjene vodom. Stojeći podižite flaše paralelno ispravljajući i opružajući ruke.  

Lagano izvijanje

Još jedna vježba se preporučuje dok ste kod kuće. U stojećem položaju postavite ruke na krsta i izvijajte se lagano unazad. Dok ovo radite, pazite da vam istovremeno vrat prati liniju kičme, dakle morate i glavu vraćati unazad. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.