ISTRAŽIVANJA

Najzdraviji način da skuhate kafu i produžite sebi život

Kuhanje kafe ili upotreba prese za kafu mogu, zapravo, povećati rizik od srčanih bolesti

Hemikalije pronađene u kapljicama ulja koje lebde u kafi. Ilustracija

Avaz.ba

30.4.2020

Ispostavilo se da kafa nije samo dobra za zdravlje nego vam čak može i produžiti život, ali samo ako je pripremite s filterom, navodi se u novoj dugogodišnjoj studiji, objavljenoj u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.


Sadrži veće količine hemikalije

- Nefiltrirana kafa sadrži supstance koje povećavaju holesterol u krvi. Korištenje filtera uklanja ih i čini srčane napade i preranu smrt manje vjerovatnima. Naša studija pruža snažne i uvjerljive dokaze o vezi između metoda kuhanja kafe, srčanog udara i dugog vijeka - rekao je autor studije i viši profesor na Odjeljenju za javno zdravlje i medicinu zajednice Univerziteta u Švedskoj, piše CNN.

To je loša vijest za ljubitelje kafe napravljene iz kafeterije, koje su tako popularne danas, ili one koji vole jake grčke i turske metode kuhanja. Kuhanje kafe ili upotreba prese za kafu mogu, zapravo, povećati rizik od srčanih bolesti.

- Nefiltrirana kafa, poput grčke i turske kafe, koja se kuha, sadrži veće količine hemikalije pronađene u kapljicama ulja koje lebde u kafi, a i u talogu. Studije su pokazale da ove materije mogu povećati nivo triglicerida i LDL holesterola. Zato se držite filtrirane kafe, kao što je papirni filter, koji biste koristili u kafi koja može da pomogne da se ove hemikalije uklone - istaknuli su stručnjaci. 


Ispijanje kafe filtrirane kroz filter-papir zdravije je nego da uopće ne pijete kafu. Ilustracija

Nova studija pratila je 20 godina više od pola miliona zdravih norveških muškaraca i žena u dobi od 20 do 79 godina. Rezultati su pokazali da pijenje kuhane ili presovane nefiltrirane kafe povećava rizik od smrti kod muškaraca starijih od 60 godina zbog povišene kardiovaskularne smrtnosti.

Ali, otkrilo se da je ispijanje kafe filtrirane kroz, naprimjer, filter-papir, zdravije nego da uopće ne pijete kafu.


Rizik od smrti

Filtrirana kafa bila je povezana sa 15 posto smanjenim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka, sa 12 posto smanjenim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca i sa 20 posto smanjenim rizikom od smrti od srčanih bolesti kod žena u poređenju sa pijenjem kafe.

Studija je, ustvari, otkrila da oni koji su pili jednu do četiri šoljice filtrirane kafe na dan, imaju najmanju stopu smrtnosti.

Filter-kafa je način kuhanja kafe koji je uobičajen na Zapadu, posebno u Sjevernoj Americi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.