SAVJETI

Patite od mučnine na putovanjima: Evo koje namirnice morate imati pri ruci

Može da se javi u vozilu u pokretu: automobilu, autobusu, avionu ili na brodu

Olakšajte sebi putovanje vozilom. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

2.8.2019

Vožnja može da učini da vam ljetni odmor bude prava noćna mora. Kad krećete na put, a imate problema s vožnjom, važno je da znate kako da se izborite sa mučninom i ne dozvolite da vam pokvari odmor.

Ulje nane i đumbira ublažit će vam mučnine, a tokom vožnje nemojte da čitate nego gledajte kroz prozor. Važno je da se mučnina spriječi prije putovanja.

Može da se javi u vozilu u pokretu: automobilu, autobusu, avionu ili na brodu. Te mučnine, koje nerijetko prate putovanja, a najviše znaju mučiti najmlađe, najbolje je riješiti - đumbirom. Narendajte ga i pojedite svježeg pola sata i četiri sata prije putovanja, i to oko pola kašičice.

U ublažavanju i olakšavanju tegoba na putovanju pomoći će vam i aromaterapija. Uz eterična ulja nane, lavande, eukaliptusa i đumbira, umirit ćete mučnine i uživati u svakom trenutku godišnjeg odmora.

Stavite kap ulja od nane na kockicu šećera i lagano rastopite u ustima ili kapnite dvije kapi eteričnog ulja đumbira ili eukaliptusa na maramicu te polagano udišite. Ipak, prije oralnog uzimanja eteričnih ulja, posavjetujte se sa stručnjacima. Osim što ublažavaju mučnine na putovanjima, eterična ulja podižu i koncentraciju.




Kako biste olakšali vrijeme koje provodite u gužvi na putu, kapnite po kap lavande, eukaliptusa ili nane na nekoliko komadića vate i rasporedite po automobilu. To neće uspavati vozača, ali će ga umiriti i pomoći mu da održi koncentraciju i oprez.

Kako vam mučnine ne bi uništile dugo očekivani godišnji odmor, pokušajte držati oči zatvorene tokom vožnje što duže možete. Mozak tako neće primati vizuelne informacije i neće ih moći upoređivati s onima iz unutrašnjeg uha. Tako ćete spriječiti mučninu. Pomoći će i ako stavite sunčane naočare. Ako baš želite držati oči otvorene, fiksirajte pogled na nešto ispred sebe. Upravo zbog protivrječnih signala koje mozgu šalju oči i unutrašnje uho pojavljuju se mučnina, vrtoglavica i povraćanje. Ako ste skloni mučninama tokom putovanja, izbjegavajte i čitanje.

Djeca neka izbegavaju crtanje u vožnji jer će te aktivnosti pospješiti mučninu, piše „Stvar ukusa“. Ako patite od mučnine, sjedite na suvozačevo mjesto, u prednje vagone u vozu, na sjedišta blizu krila u avionu ili na ona koja nisu uz prozor. Uvek sjedite u smeru kretanja vozila, a pomoći će i ako se cjelim putem koncentrišete na jednu tačku, pa izbjegavajte nagle i česte pokrete glavom. Također, zaboravite na jake parfeme ili druge intenzivne mirise, poput mirisa za auto.

Neugodne simptome mučnine sprječava i duboko disanje, pokazala su istraživanja. Prije puta jedu se mali i lagani obroci, a piju samo prirodni sokovi ili voda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.