HIPERTENZIJA

Posljedice visokog pritiska

Povišen pritisak jedan je od glavnih faktora rizika za razvoj bolesti srca i krvnih sudova, ali stradaju i drugi organi

Ako se povišeni krvni pritisak ne liječi, može izazvati srčani udar. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.6.2019

Prevelik pritisak na zidove arterija uzrokovan povišenim krvnim pritiskom, može oštetiti krvne sudove i organe u tijelu. Što je krvni pritisak viši i što se duže odgađa njegovo liječenje, nastala šteta bit će veća.

Više napora

Neliječen povišen krvni pritisak, odnosno hipertenzija, dugo može proći bez tegoba. Ali, to ne znači da neće biti posljedica. Povišen pritisak jedan je od glavnih faktora rizika za razvoj bolesti srca i krvnih sudova, ali stradaju i drugi organi.

Ako se povišeni krvni pritisak ne liječi, može izazvati srčani udar. Srce strada, jer mora pokretati krv sa mnogo više napora i energije, zbog čega zadeblja srčani mišić - razvija se hipertrofija lijeve srčane komore.

Zadebljan srčani mišić s vremenom može dovesti do zatajenja rada srca. Nakuplja se tečnost u plućima i nogama. I jedno i drugo stanje dovodi do visokog stepena invaliditeta i onemogućava normalan život.

Zadebljali srčani mišić, s jedne strane, te aterosklerotično promijenjeni koronarni krvni sudovi, s druge, uzrok su slabije prokrvljenosti tako da se češće javlja i koronarna bolest (angina pektoris), a češće dolazi do infarkta.

Najviše strada mozak. Oštećeni krvni sudovi pod povišenim pritiskom pucaju i dolazi do moždanog udara. Smrtnost je visoka, dok život nakon moždanog udara gubi na kvalitetu. Moždani udar je najčešća komplikacija koja se povezuje sa povišenim pritiskom.

Pamćenje i učenje

Povišeni krvni pritisak koji nije pod kontrolom, utječe i na sposobnost razmišljanja, pamćenja i učenja. Otežano pamćenje ili razumijevanje češće se javlja kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom.

Krvni sudovi u očnoj pozadini vrlo su osjetljivi i nježni. Krvarenje dovodi do gubitka vida u dijelovima oka. Gubi se oštrina vida, ali i smanjuje vidno polje. To može dovesti do potpunog gubitka vida.

Stradaju krvni sudovi

Jedna od posljedica neliječenog povišenog pritiska je i raspuknuće aorte, najveće arterije u tijelu. Ako su zidovi aorte aterosklerotično promijenjeni, pod djelovanjem visokog pritiska može doći do njenog raspuknuća. To stanje se završava smrću i pored pokušaja brze operacije. Inače, aorta usljed dugotrajnog opterećenja strada tako što postaje tvrda, neelastična i sklonija proširenju.

I na drugim mjestima u tijelu stradaju krvni sudovi, što se vidi po smanjenoj funkciji organa kojima dovode krv. Krvni sudovi stare mnogo brže, a komplikacije na organima koje snabdijevaju krvlju, javljaju se ranije nego inače.

Loše za bubrege

Bubrezi stradaju, jer imaju veliki protok krvi, a moraju je očistiti od štetnih tvari. Ovaj organ zadužen je i za uklanjanje viška tečnosti iz tijela, a ima značajnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska, proizvodnji crvenih krvnih ćelija, održavanju čvrstoće kostiju i razgradnji nekih bjelančevina.

Koji su znakovi

- Bol i pritisak u glavi posljedica su neprimjereno pojačanog protoka u arterijama mozga koji se ne može dovoljno odbraniti od visokog pritiska.

- Crvenilo lica posljedica je povećanog širenja krvnih sudova kože i neposredno pod kožom zbog povećanog dotoka krvi.

- Krvarenje iz malih kapilara u nosu može biti jedan od prvih znakova povišenog krvnog pritiska. Događa se zbog osjetljivosti kapilara, koji ne uspijevaju izdržati unutrašnji pritisak pa pucaju.

- Nekad bolesnik primijeti lakše zamaranje, otežano obavljanje svakodnevnih poslova i slabost pri koncentriranju.

Promjena načina života

Neovisno o tome koje će vam lijekove za liječenje povišenog krvnog pritiska, prepisati ljekar, morat ćete promijeniti i način života kako biste ga snizili. Te se promjene odnose na zdraviju prehranu sa manje soli, dijetu, više fizičke aktivnosti, prestanak pušenja i gubitak suvišnih kilograma.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.