VJEŽBANJE

Vozite bicikl i jačajte organizam

Redovnom vožnjom bicikla možete značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i visokog pritiska, utjecati na poboljšanje probave i smanjenje stresa...

edovnom jutarnjom vožnjom bicikla trošite kalorije. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

18.6.2019

Vožnja bicikla višestruko je korisna za naš organizam. Održava dobru kondiciju i zdravlje, sprečava nastanak mnogih bolesti i ne zagađuje životnu sredinu.

Redovnom jutarnjom vožnjom bicikla trošite kalorije, skidate salo i jačate mišiće. Uz to, boravak u prirodi, svjež zrak i osjećaj rasterećenosti djeluju relaksirajuće.

Gubljenje kalorija

Bitan je i povoljan utjecaj vožnje bicikla na zdravlje – redovnom vožnjom možete značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i visokog pritiska, povećati izdržljivost organizma, utjecati na poboljšanje probave i smanjenje stresa...

Vožnja bicikla jedan je od najefikasnijih načina vježbanja. Laganom vožnjom troše se kalorije i to je jedna od najboljih aktivnosti za skidanje suvišnih masnoća. Žena koja ima oko 60 kilograma, ako vozi 20–25 kilometara na sat, sagorijeva do 480 kalorija u 60 minuta. Ako vozi 25–30 kilometara na sat, gubi do 600 kalorija, 30-35 km/h do 700 kalorija i više od 35 km/h do 950 kalorija.

Uz bicikl je moguće odraditi vježbu na putu do posla. Ako ste desetak kilometara udaljeni od posla, trebali biste odlaziti na posao biciklom. Ako ste unutar te udaljenosti i ako se odlučite biciklirati do posla samo dva puta sedmično, sagorjet ćete 3.000 kalorija – što je više od pola kilograma mjesečno.

Položaj tijela

Tokom vožnje bicikla aktivne su velike grupe mišića: mišići potkoljenice, prednje i stražnje strane natkoljenice, mišići stražnjice. Osim mišića nogu, aktivni su i oni koji omogućavaju biciklisti da zadrži pravilan položaj tijela - trbušni i mišići donjeg dijela leđa. Koristimo i mišiće u rukama i ramenima.

Uz to, biciklizam potiče vaš mozak da izlučuje neurotransmiter dopamin koji je povezan s energijom. Ne morate se forsirati, dovoljna je i vožnja umjerenim ili sporim tempom dva do tri puta sedmično kako biste se oduprli umoru.

Kako i koliko voziti

Stručnjaci predlažu da vožnja u početku traje 20 do 25 minuta po dva puta sedmično. Čim savladate taj zadatak, radi povećanja izdržljivosti povećajte frekvenciju na tri do četiri puta sedmično. Sljedeći zadatak je povećanje udaljenosti, odnosno trajanja vožnje, ali sa zadržavanjem iste frekvencije rada srca. Na taj način će se kroz određeni period povećavati i kondicija.

Za kontrolu rada srca i treninga idealno je koristiti se srčanim monitorom koji nam u svakom trenutku prikazuje frekvenciju rada srca i na taj način pomaže u određivanju osnovnih postavki treninga.

Niži pritisak

Srčane bolesti jedan su od najčešćih uzroka smrti žena u svijetu, a dva najveća rizika su visok pritisak i povišeni holesterol. Jedno istraživanje obuhvatilo je 32 žene koje su vozile bicikl umjereno do jakim tempom tri puta sedmično po barem pola sata. Nakon pola godine njihov pritisak značajno se snizio, kao i holesterol, a stekle su i dobru kondiciju.

Čuvar zglobova

Dok se vozimo na biciklu, tijelo je u sjedećem položaju pa, za razliku od trčanja, nema stresa na zglobove nogu, koljena i kičmu, a također smanjuje se opasnost od ozljeda uzrokovanih prenaprezanjem. Ali, morate paziti kako ćete namjestiti bicikl. Koljeno bi vam, kad je pedala dolje, trebalo biti lagano savijeno.

Antistres terapija

Ljubitelji vožnje bicikla reći će da je ta aktivnost svojevrsna antistres terapija. Mnoga istraživanja pokazala su da samo 20 minuta dnevno na biciklu može utjecati na smanjeno lučenje hormona koji uzrokuju stres. Svjež zrak i sunce dodatno će pojačati osjećaj sreće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.