ZDRAVLJE

Kad organizmu treba generalka

Brojni su načini za čišćenje od štetnih tvari, a među njima je najvažnija zdrava i pravilna ishrana

Kad se toksini u tijelu nakupe, neophodno ih je što prije eliminirati. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

16.6.2019

Loša probava, začepljeni sinusi, umor i loš ten, neugodan zadah… sve su to znaci da vam je neophodno čišćenje organizma. Tijelo ima vlastiti sistem za detoksikaciju, ali on je često oslabljen zbog brojnih faktora, poput nepravilne prehrane, toksina iz okoline, prejedanja, nakupljanja stresa ili sjedilačkog načina života.

Zaslađeni sokovi

Kad se toksini u tijelu nakupe, neophodno ih je što prije eliminirati. Čišćenje organizma pospješit će aktivaciju prirodnog tjelesnog sistema za eliminaciju toksina, spriječiti njihovu akumulaciju i osnažiti nas.

Čišćenje organizma pomaže kod hroničnih oboljenja, poput upala, astme, alergija, artritisa, anksioznosti, depresije, dijabetesa, glavobolje, hroničnog umora, bolesti srca, visokog holesterola. Ali, korisno je i kao preventiva protiv bolesti.

Više je načina za čišćenje tijela od štetnih tvari, a među njima je najvažnija zdrava i pravilna ishrana. Brojne su namirnice koje mogu utjecati na izbacivanje štetnih tvari iz organizma.

Izbjegavajte brzu hranu, kafu, čaj, alkohol, so, zaslađene sokove i gazirane napitke, margarin, gotove sosove, slatkiše, grickalice, konzervirana i gotova jela, namirnice od pšenice, meso, mlijeko i mliječne proizvode.

Od toksina se najlakše oslobađamo kroz bubrege, jetru i crijeva, a potrebno je desetak dana da bi se organizam oslobodio štetnih materija.

Dosta supe

Na početku procesa čišćenja, jedite namirnice koje će potaknuti lučenje mokraće, a to su voće i povrće. Jedite dosta supe i pijte i do tri litra vode dnevno. Uzimajte i zeleni te čaj od maslačka ili koprive, jer deluju diuretički.

Potom konzumirajte hranu koja će pročistiti jetru od nagomilanih masnoća, a preporučuju se radič, cikorija i rukola. Na kraju, jedite hranu bogatu vlaknima, jer ona čiste crijeva.

Šta jesti tokom dana

Za doručak uzmite voće ili svježe iscijeđen sok od narandže ili limunadu sa malo meda. Za početak dana, idealan je i sok od cvekle, mrkve i jabuke. Voće jedite samo na prazan stomak. Pred svaki obrok pojedite salatu, jer ona jača obrambeni sistem tijela, čisti ga od otrova i osigurava materije koje podstiču metabolizam. Salate začinite maslinovim uljem.

U drugoj polovini dana jedite ribu ili pileće meso. Ne zaboravite ni luk, limun, jabuku, grejpfrut, prasu, peršun, celer, jagode, trešnje, artičoke i zeleni čaj, jer te namirnice ubrzavaju metabolizam i podstiču sagorijevanje masnoća.

Suncokret i leća

Pored toga što su zdrave, a i odlične su grickalice, sjemenke suncokreta mogu detoksicirati jetru. Mogu, također, eliminirati i štetne toksine iz organizma te spriječiti rast lošeg holesterola. U čišćenju probavnog sistema i detoksikaciji organizma pomoći će i leća. Ona snižava i nivo lošeg holesterola i regulira nivo šećera u krvi.

Jedite kupus

Kupus sadrži sumpor, što je od suštinskog značaja kad je riječ o razlaganju hemikalija u tijelu. Sumpor pomaže u eliminiranju skoro svega, od pesticida do lijekova. Brokula je prava riznica antioksidanata koji čiste organizam, a veoma je bogata i enzimima koji pomažu probavnom sistemu da radi efikasno.

Simptomi

Simptomi koji upućuju na preopterećenost organizma toksinima su: neobjašnjiv umor, opća slabost, bol u mišićima, bolovi u zglobovima, nadutost i ostale probavne smetnje, glavobolja, nesanica, depresija, oslabljena koncentracija, loš zadah. Pokazatelji su i problemi s tenom, alergije, netolerancija na određene namirnice, nagli gubitak tjelesne težine, smanjena otpornost na infekcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.