POMOZITE SEBI

Ublažite bolove u koljenima

Najčešće su im izložene gojazne i slabo pokretne osobe, ali i sportisti, kao i oni koji se nepravilno hrane

Od bolova u koljenima najčešće pate gojazne osobe. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.5.2019

Koljeno je zglob koji svakodnevno podnosi veliko opterećenje i zbog toga se s vremenom troši. Bolovi u zglobovima često upozoravaju na početak artroze, trošenja hrskavice koljena. Pri svakom koraku koljeno amortizira trostruku tjelesnu težinu pa već nakon 30. godine hrskavica postepeno počinje nestajati.

Unos minerala

Bol u koljenu može nam itekako otežati svakodnevno funkcioniranje, jer i najjednostavniji pokreti, poput savijanja koljena ili križanje nogu, mogu postati teški.

Ograničena mogućnost pokreta utječe na svakodnevne aktivnosti.

Od bolova u koljenima najčešće pate gojazne i slabo pokretne osobe, ali i sportisti, kao i oni koji se nepravilno hrane pa ne unose dovoljno minerala i kalcija pa im zbog toga koštano tkivo slabi.

To su i osobe starije od 65 godina, kod kojih su posljedice degenerativnog reumatizma uznapredovale. Srećom, to se može spriječiti, odgoditi ili barem ublažiti vježbanjem, ali i svakodnevnim kretanjem.

Jedna od vježbi je da legnete na stomak i desnom rukom obuhvatite skočni zglob desne noge. Vucite petu ka zadnjici, osjetit ćete istezanje u pregibaču kuka i prednjem butnom mišiću. Ostanite u tom položaju 30 sekundi pa ponovite postupak s drugom nogom.

Još jedna vježba - lezite na leđa s opruženim nogama. Oko stopala desne noge stavite elastičnu traku, podignite nogu i pravite otpor - dok traku vučete ka sebi, nogom težite od sebe. Ponovite vježbu od 10 do 15 puta pa promijenite nogu.

Skočni zglob

Svojim koljenima pomoći ćete i tako što ćete leći na leđa i skočni zglob jedne noge osloniti na koljeno druge. Podižite nogu na koju je zglob oslonjen i tako ćete istegnuti mišiće, što će vas osloboditi bola u koljenu.

Polako povucite koljeno koje drži drugu nogu ka grudima, zadržite nekoliko sekundi pa pustite. Ponovite nekoliko puta pa isto uradite i s drugom nogom.

Učinkovit pokret

Kako biste olakšali bol u koljenu i tako poboljšali njegovu funkcionalnost, probajte jednostavan, ali učinkovit pokret. Sve što vam treba za izvođenje ovog pokreta istezanja je peškir.

1. Sjednite, uzmite peškir, savijte ga i stavite ispod koljena te ugurajte što više u zglob.

2. Stavite petu na rub stola ili kauča te rukama primite dio noge ispod koljena i pritisnite ga prema peškiru.

Dobro je da osjetite kontrakciju u listovima i tetivama koljena, što će stvoriti malo prostora u samom zglobu. Opustite se i ponovite pokret. Radite istezanje jednu minutu, a zatim ponovite vježbu s drugim koljenom.

Važno je razgibati se

O koljenima trebate voditi brigu prije nego što postanu bolna. Prije svake aktivnosti koja zahtijeva napor, potrebno ih je pravilno razgibati, a prilikom bavljenja zahtjevnim sportskim aktivnostima, zaštitite koljena od moguće povrede.

Istezanje na stepenicama

Kako biste umirili bol u koljenu, od velike koristi je i istezanje stopala i Ahilove tetive. Da biste to učinili, stanite prednjim dijelom stopala na stepenik ili ivičnjak i polako pete spuštajte ka dole dok ne osjetite blago zatezanje. Kičma treba biti prava, a ruke na osloncu. Uradite ovu vježbu u tri serije od po 15 do 20 ponavljanja.

Kada kod ljekara

Povremena bol u koljenu normalna je stvar i ne treba vas uznemiravati. Ublažavajte je povremeno radeći vježbe. Ali, ako su problemi s koljenom ozbiljniji, bol se javlja i prilikom mirovanja ili je riječ o nepodnošljivoj boli koju ne možete zaustaviti kućnim liječenjem, javite se ljekaru.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.