ISHRANA

Namirnice uz koje ćete se dugo osjećati sitima

Karfiol je dobar izvor vitamina C, K i folata, kao i vlaknima, koja usporavaju probavu

Jabuka povećava osjećaj sitosti. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

15.5.2019

Svježi proizvodi jesu zdravi, ali niko ne želi biti gladan sat nakon što ih pojede. No, neke vrste voća i povrća držat će vas sitima satima nakon što ih pojedete. Uz njih ćete postići i svoje ciljeve ako želite smršavjeti.

Izvor energije

Artičoka - Bogata je vlaknima, korisna za regulaciju nivoa holesterola, za zdravlje jetre i odlična je, općenito, za detoks organizma pa time i za mršavljenje. Za artičoku je karakterističan cinarin, snažan antioksidans koji sprečava aterosklerozu.

Banane - Ako se osjećate umorno i treba vam energije, one su odličan izvor energije i potrebnih vitamina. Istraživanja su pokazala da su banane jednako dobre za vraćanje energije sportistima kao i energetska pića, s dodatkom kalija i vitamina B6. Kad se na njima tek počnu pojavljivati tačkice, tada su najbogatije antioksidansima i mineralima.

Jabuke – Bogate su vlaknima i vodom pa povećava osjećaj sitosti, a veći dio vlakana nalazi se u kori pa jabuke nije dobro guliti. Ova voćka sadrži pektin, topljiva vlakna za koja su istraživanja pokazala da zadovoljavaju glad, smanjuju holesterol i šećer u krvi.

Karfiol - Dobar je izvor vitamina C, K i folata, kao i vlaknima koja usporavaju probavu i produžavaju osjećaj sitosti.

Bobičasto voće – Bogato je fitokemikalijama i antioksidansima, koji sprečavaju upale na ćelijskom nivou. Istraživanja pokazuju da sprečavaju pretilost i kardiovaskularne bolesti, jer su bogati vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, zahvaljujući kojima će se čovjek osjećati zdravo i sito.

Malo kalorija

Mrkva – Zasitna je, slatka, a nema mnogo šećera. Ima malo kalorija, a može se dodati u brojne recepte.

Avokado - Avokado najbrže zadovoljava glad i potiče najduži osjećaj sitosti od svog voća i povrća. Veoma je kaloričan, ali su u pitanju zdrave kalorije, zahvaljujući kojima se tijelo osjeća sito i dobiva sve potrebne masti. Zamjena zasićenih masti nezasićenima, kojih je avokado pun, povećava osjećaj sitosti, a može sniziti i nivo holesterola.

Zdrave hurme

Sadrže mnogo šećera, a s njim i kalorija, ali su bogate vlaknima. Hurme su zdrava zamjena za šećer u mnogim kolačima, što produžava osjećaj sitosti, koji je veoma kratkog vijeka kad se konzumira rafinirani šećer.

Prokulice pune vlakana

Prokulice su, poput karfiola, pune vlakana, smanjuju razinu holesterola i potiču duži osjećaj sitosti kod čovjeka. Pune su antioksidansa, a istraživanje provedeno na Univerzitetu Južne Dakote pokazalo je da mogu ublažiti upalne bolesti crijeva.

Ne zaboravite lubenicu

Sva tečnost iz lubenice daje vam osjećaj da ste puni i siti. Lubenica sadrži više od 94 posto vode. Tečnost potiče osjećaj sitosti bez dodatnih kalorija. Osim toga, ima i druge zdravstvene prednosti - odličan je izvor vitamina A i C te kalija.

Krompir

Mnogi za krompir misle da deblja, a zapravo je pun vlakana i, pripremljen bez dodataka poput vrhnja, sira ili soli, može pridodati osjećaju sitosti i zadovoljstva. Sadrži mnogo ugljikohidrata, ali nema mnogo kalorija i uopće masti. Pokazali su da su ljudi koji su bili na dijeti, a normalno jeli krompir (bez dodataka), i dalje gubili na kilaži.

Mahunarke

Kombinacija bjelančevina i vlakana u mahunarkama čini ih jednim od najzasitnijih vrsta povrća. Jedno istraživanje pokazalo je da mahunarke pomažu ljudima u gubitku suvišnih kilograma, a prehrana u kojoj su one redovno zastupljene, sprečava povratak tih kilograma. Samo mala količina mahunarki potiče osjećaj sitosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.