SAVJETI

Dom blista, a vi ste FIT

Kad gurate usisivač naprijed-nazad, vježbate mišiće leđa i ramenog pojasa, a dok peglate, najviše koristite tricepse

Kad gurate usisivač naprijed-nazad, vježbate mišiće leđa i ramenog pojasa. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

25.4.2019

Dok radite generalku u kući - čistite, perete, peglate - možda gunđate u sebi ili, pak, pjevušite, ali vjerovatno niste svjesni koliko dobro činite svom tijelu. Umjesto teretane, trčanja i raznih vidova fizičke aktivnosti, najjeftinija i najpraktičnija varijanta je “trening u kući”.

Kratke pauze

Kad gurate usisivač naprijed-nazad, vježbate mišiće leđa i ramenog pojasa. Ako nakon toga osjetite bol u vratu, to je zato što vam je glava bila sagnuta. Ako dršku podesite prema svojoj visini, angažirat ćete i mišiće na grudima.

Dok peglate, najviše koristite tricepse. Iako djeluje monotono, to je dobra vježba za ruke, jer često pravite kratke pauze dok ostavljate i uzimate peglu. Nemojte stajati dugo da ne opteretite noge nego se krećite koliko možete oko daske za peglanje. Kad završite, uradite vježbe istezanja, najviše za ruke i ramena.

Pranje prozora je naporno, posebno za one koji nisu u kondiciji i imaju slabe mišiće na rukama. Ako su prozori visoki, nemojte se istezati, jer zamarate kičmu nego koristite  merdevine. Ovo je dobra vježba za sve one koji žele smršavjeti, a nakon pranja prozora, obavezno istegnite mišiće. 

Mašina za veš neizostavan je detalj u svakom domu, ali mnoge stvari se peru “na ruke”, bilo da je u pitanju odjeća od osjetljivih materijala, ukrašena šljokicama i aplikacijama, nova, koja pušta boju, ili, jednostavno, nemate vremena da uključujete mašinu za nekoliko komada odjeće.

Istežete kičmu

Ovo je dobra vježba za grudne mišiće, rameni pojas i, naravno, za bicepse i tricepse. Ako to radite nad kadom, onda istežete i kičmu, ali to se ne preporučuje osobama koje imaju problema s diskus hernijom. Zato je bolje da kadicu s vešom podignete u visinu bokova.

Perite suđe, jačajte grudi

Prilikom pranja suđa aktivirate mišiće ruku, ramena i grudi. Nastojte pri tome ravnomjerno koristiti obje ruke. Ali, nije dovoljno da suđe samo lagano prijeđete spužvicom nego ga morate energično trljati.

U isto vrijeme zaposlite i noge: bosim stopalom jedne noge vrtite tenisku lopticu, a onda ponovite i s drugim. Time masirate stopala, opuštate zglobove i cijeli organizam, potičete cirkulaciju krvi i limfe.

Kese kao utezi

Odlazak u kupovinu i nošenje kesa s namirnicama ili pospremanje ormara i polica s knjigama prilika je za vježbanje mišića ruku i ramena. Ali, kod ovih vježbi morate biti pažljiviji nego kod ostalih. Bez obzira na to koju težinu podižete, uvijek savijte noge u koljenima tako da jednako opteretite sve mišiće nogu, leđa i ruku.

Pospremanje uz ples

Pospremanje ne mora biti jedna od tegobnih obaveza koje morate završiti tokom vikenda nego nešto u čemu ćete uživati. Pronađite CD omiljenog pjevača, uzmite krpu u ruke i plešite. Brisanje prašine neće više biti dosadno, pranje podova neće biti zamorno, čak i ako ih perete klečeći. Čišćenje kuhinjskih elemenata bit će zanimljivije.

Uživajte i plešite, čak i ako nemate nikakvog talenta. Niko vas ne vidi, a potrošit ćete kalorije i raspoloženje će vam biti bolje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.