VAŽNO Na šta obratiti pažnju

Najčešći alergeni među hranom

Sljedeće namirnice su u čak 90 posto slučajeva razlog pojave alergije

"Zdravlje u kući"
08.04.2019 18:12

Izvor alergije najčešće leži u glutenu

Foto: Ilustracija

Sljedeće namirnice su u čak 90 posto slučajeva razlog pojave alergije: 

Kikiriki - Alergija na kikiriki je jedna od najučestalijih alergija, a oni mogu uzrokvati čak i smrtonosne alergijske reakcije. U dječjoj dobi ova alergija je najčešća, ali su istraživanja pokazala da u 20 posto slučajeva djeca „prerastu“ alergije.

Orašasti plodovi – To su bademi, brazilski oraščići, lješnici, kesten i slični plodovi.

Mlijeko - Odnosi se na sve vrste mlijeka koje proizvode životinje – kravlje mlijeko, kozje ili ovčje, a razlog zašto ste alergični na sve je to što su bjelančevine u mlijeku slične u svim vrstama.

Jaja - I dok jaja sadrže najkvalitetnije bjelančevine, osobe alergične na jaja moraju pronaći alternativni izvor bjelančevina. Najčešće je krivac za alergiju bjelance

Pšenica - Izvor alergije najčešće leži u glutenu, pa zbog toga osoba mora paziti i s namirnicama poput raža i zobi.

Soja - Iako soju odmah povezujemo s vegetarijanskom i veganskom prehranom, nije baš tako, jer se soja krije u mnogim proizvodima. Može biti u gotovim jelima, poput hljeba, keksa i kolača, a može se nalaziti i u konzerviranim tunama i drugim mesnim proizvodima.

Riba - Ova alergija često se pojavljuje kod odraslih, a ako ste alergijsku reakciju imali nakon konzumiranja jedne vrste ribe, moguće je da ćete i na druge imati reakciju.

Školjke i ljuskari – Češće nastaje u odrasloj dobi, a uključuje školjke i škampe, jastoge i rakove. Za alergiju na školjkaše najčešće je kriva alergija na tropomiozin, a izaziva vrlo jako reakcije, dok su oni lakši simptomi – začepljen nos i mučnina.

Komentari

NA VRH