UREĐENJE Da atmosfera za stolom bude potpunija

Trikovi za ljepši izgled trpezarije

Treba, ipak, znati da svako pretjerivanje može izazvati suprotan efekt i učiniti trpezariju previše hladnom

"Zdravlje u kući"
17.03.2019 14:07

Dobra rasvjeta u trpezariji veoma je bitna

Foto: Ilustracija

U trpezariji se okupljaju svi članovi porodice. Pored svakodnevnih obroka, u njoj se servira i ručak za goste, sijeku se rođendanske torte...

Lijepo uređena i dekorirana trpezarija svakako će još više popraviti atmosferu i omogućiti da se svi osjećaju prijatno i blisko. Svako pretjerivanje može, ipak, izazvati suprotan efekt i učiniti trpezariju previše hladnom pa će se i gosti teže opustiti ako moraju paziti da ne sruše neki od skupocjenih ukrasa.

Ukus i potrebe

Osnovno što trebate znati jeste da je dobra rasvjeta u trpezariji veoma bitna. Pored praktične uloge, važna je i estetika pa je zanimljiva rasvjeta jedan od glavnih dekorativnih elemenata koji će trpezariji dati posebnost i eleganciju.

Nije važno radi li se o običnom lusteru ili višeslojno postavljenim visećim lampama, bitno je da odaberete rasvjetu koja je u skladu s vašim potrebama i ukusom.

Postoji nekoliko efektnih trendova koji će trpezariji dati nov, ljepši izgled, a vidiljive sijalice i kablovi jedan su od njih.

Iako djeluje neobično, trend ogoljenih kablova i sijalica veoma je popularan među dizajnerima enterijera. Posebno interesantno izgleda kad se kablovi nekoliko lampi razvuku po plafonu i pričvrste za njega. Ako se pravilno izvede, ovakva rasvjeta daje ležeran i šik izgled.

Mat lusteri

Sve su popularniji i mat lusteri, koji najčešće imaju prelijepe siluete, ali nemaju onu raniju blistavost nego svedeniji, mirniji ton. Trpezarija će s njim izgledati unikatno i lijepo.

Ni sa poigravanjem visećim lampama nećete pogriješiti. To je zabavan i pametan način da probudite trpezariju. Oplemenite je interesantnim kombinacijama - tri minijaturne viseće lampe postavljene na različite visine ili grupa većih raznobojnih visećih lampi.

Efektna ogledala

Ogledala se preporučuju za manje trpezarije, jer će tako napraviti utisak da u njima ima više prostora. Možete izabrati veće ogledalo s masivnim okvirom. Nemojte pretrpavati prostoriju ukrasima, ali nađite mjesto i za neku lijepu vazu ili svijećnjak. Čuvajte se šarenila i nastojte da tonovi budu usklađeni.

Jarke nijanse

Zidove trpezarije bojite svijetlim nijansama, a jedan zid ili dio zida možete obojiti nekom jarkom bojom koja će unijeti dinamiku. Zid možete ukrasiti i nekom umjetničkom slikom ili lijepom fotografijom. Možete kupiti i sitne predmete, poput posudica ili podmetača u nekoj od jarkih nijansi.

Sklonite višak

Trpezarije moraju da budu funkcionalne i kroz njih se trebate kretati lako, jer unosite i iznosite posuđe s hranom. Zbog toga izbacite sve što je višak i što može smetati. Sve što vam je potrebno su trpezarijski stolovi, stolice, komodica, nekoliko ukrasa na njoj i detalj na zidu.

Svijetli podovi

Drveni podovi u svjetlijim nijansama mnogo su manje strogi i moderniji su od tradicionalnih podova. Daju mogućnost kreiranja kontrasta s tamnijim akcentnim komadima i višestrukim bojama dekoracije. 

 Kakvi trebaju biti stolovi

Često je za izgled kompletne trpezarije najbitnije kako izgledaju trpezarijski stolovi. Vrlo je bitno napraviti pravi izbor, jer sto zauzima centralno mjesto i u skladu s njim se kreira ostatak prostora. Jedna od najvećih grešaka je kupovina prevelikog stola za trpezariju pa je nemoguće napraviti funkcionalan prostor.  

Komentari

NA VRH