POMOĆ IZ PRIRODE Kako ublažiti tegobe

Saveznici protiv urinarnih infekcija

Više od 90 posto svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija E. coli, koja se prirodno nalazi u crijevima

"Zdravlje u kući"

Više od 90 posto svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija E. coli

Foto: Ilustracija


Većina nas je barem jednom u životu osjetila peckanje pri mokrenju, težinu i pritisak u mjehuru. Riječ je o urinarnoj infekciji, čestoj tegobi koja nastaje kad mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crijevima, dospiju u mokraćni mjehur.

Izraženi znakovi

Više od 90 posto svih mokraćnih infekcija uzrokuje bakterija E. coli, koja se prirodno nalazi u crijevima.

Urinarne infekcije mnogo češće pogađaju žene, jer bakterije lakše ulaze u ženski mjehur zbog mnogo kraće mokraćne cijevi. Infekcija se najčešće javlja kod djevojaka koje su tek stupile u spolne odnose i kod žena u menopauzi.

Znakovi koji ukazuju na urinarne infekcije, vrlo su izraženi i odmah se primjećuju. Simptomi urinarne infekcije su osjećaj pritiska u mokraćnom mjehuru, peckanje pri mokrenju, zamućeni urin i krv u urinu, povišena temperatura, bolovi u donjem dijelu stomaka.

Iako krv u urinu nije razlog za paniku, kod svake urinarne infekcije potrebno je djelovati što prije. Ali, ako previše odugovlačite sa početkom liječenja, bakterije mogu dospjeti u bubrege i izazvati veće komplikacije. Zato, ne čekajte više od nekoliko dana.

Urinarne infekcije liječe se i prirodnim putem. Poznato je da na njih najblagotvornije djeluju biljke poput brusnice i uve, ali su učinkoviti i breza, kukuruzna svila te peršun.

Crvene bobice

Od uve ili medvjetke, koja ima snažna antibakterijska svojstva, pravi se najpoznatiji čaj za urinarne infekcije. Ali, važno je znati da se ne smije kombinirati s brusnicom, jer brusnica poništava njeno djelovanje. Čaj ne treba piti duže od 10 dana u kontinuitetu.

Poznato je da crvene bobice brusnice snažno djeluju kod infekcija uzrokovanih tvrdokornom bakterijom E. coli, a učinkovite su i kod ostalih upala povezanih s urinarnim traktom. Brusnica sprečava prianjanje bakterija uz stijenke mokraćnih kanala, nakon čega ih, prilikom mokrenja, izbacujete iz organizma.

Blagotvorni listovi breze

Lišće breze poznato je po svojim diuretičkim svojstvima. Osim što djeluje kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod upale uretre, ublažava i kožne bolesti i reumu te čisti krv. Kašiku osušenih listova breze prelijte sa pola litra vruće vode, ostavite 10 minuta pa procijedite. Pijte po četiri šolje dnevno, između obroka.

Važno: Ne preporučuje se srčanim i bubrežnim bolesnicima.

Tri šolje čaja od peršuna

Peršun, zdravi sastojak svake kuhinje, ima učinak detoksikacije, a poznato je i da djeluje kao diuretik, odnosno potiče mokrenje. Zato ga što češće jedite svježeg, a možete pripremiti i čaj od svježeg ili sušenog peršuna kako biste ubrzali liječenje tegoba urinarnog trakta. U šolju vruće vode dodajte 1-2 kašike osušenog peršuna ili korijena peršuna, ostavite 10 minuta. Pijte tri šolje toplog čaja dnevno nakon obroka.

D-manoza

Kod infekcija mokraćnog mjehura djelotvorna je i D-manoza. Riječ je o prirodnom obliku šećera, sličnom glukozi, koji se dobiva iz bobičastog voća, poput brusnice, te iz breskve i jabuke. Čista D-manoza je do 50 puta snažnija od ploda brusnice. Na sebe veže štetne bakterije i one se mokrenjem izbacuju iz urinarnog trakta.

Dovoljno vode

Veoma je važno uz prirodne lijekove piti što više vode kako biste kod svakog pražnjenja mjehura izbacili što više bakterija. Zbog toga, neovisno o tome osjećate li pritisak na mjehur zbog veće količine tekućine ili samo zbog infekcije, ne preskačite odlazak na toalet.

NA VRH

Podijeli članak na