SAVJETI

Perete li kosu pogrešno?

Vruća voda dovodi do isušivanja kose pa je najbolje ispirati je mlakom

Druga greška je što često premalo isperemo šampon. Ilustracija

Avaz.ba

27.1.2019

Brinete se o svojoj kosi, pazite na to da joj povremeno priuštite masku ili ulje na vrhovima, da je perete redovno kako ne bi bila masna, ali opet nešto nije u redu? Čini li vam se kao da se vječito borite sa suhom kosom, koju je teško urediti? Možda griješite tokom pranja. 

Hranjive tvari

Tokom zime, sigurno nećete moći odoljeti da se ne istuširati mnogo toplijom vodom nego inače, a možda ne znate da je to veoma loše za kosu, ali i za kožu. Vruća voda dovodi do isušivanja kose pa je najbolje ipak ispirati je mlakom. Tako ćete maksimalno iskoristiti i pozitivne učinke regeneratora.

Ili, još bolje, pred sami kraj kosu isperite sa malo hladne vode kako bi se pore zatvorile i zako zadržale hranjive tvari koje ste kosi priuštili dobrim šamponom.

Tokom pranja, ne štedite na vodi. Pokušajte je ne samo kratko pokvasiti prije šamponiranja nego je najprije pod vodom perite minutu ili dvije, a zatim je počnite šamponirati. To će olakšati pranje i omekšati kosu da se što bolje opere.

Druga greška je što često premalo isperemo šampon, jer nam se žuri ili nemamo volje. Nekoliko minuta više učinit će znatnu razliku.

Česte zablude

Veoma je važno i da ne koristite previše šampona, jer mislite da će vam tako kosa biti sjajnija. Često mislimo da, ako nam kosa nije lagano masna na dodir nakon šampona, da on zasigurno nije najbolji izbor.

Ali, masnoća ne mora uvijek biti znak dobro nahranjene i njegovane kose. Postoji šansa da ste je sa previše šampona samo preopteretili masnoćama, koje će se pretvoriti u prljavštinu.

Nemojte brzati

Ko god iz tuš-kabine izađe oprane kose u roku od pet minuta, uključujući i korištenje regeneratora, prekratko ju je prao i ispirao. Pokušajte uzeti više vremena kako biste dobro izmasirali tjeme, a potom se posebno posvetili vrhovima kose. Nastojte tjeme prati prstima, a ne dlanovima, kako biste kosu što manje oštećivali.

Regenerator je obavezan

Nemojte misliti da regenerator služi samo za kosu koja je gusta kako bi olakšao raščešljavanje. Jer, pranjem kose, zapravo, gubimo dio njenih prirodnih ulja, koja je štite, pa ih regeneratorom vraćamo i umanjujemo rizik od ispucalih vrhova.

Ne perite je svakog dana

Frizeri najčešće preporučuju da kosu peremo svaka dva-tri dana. No, ako vam se kosa jako masti, slobodno je operite i nakon dan ili dva, sami procijenite, ovisno o godišnjem dobu. No, nemojte da vam u naviku prijeđe pranje svakog dana, jer za tim, zaista, nema potrebe.

Mijenjanje šampona

Sigurno ste primijetili da određeni šamponi nakon nekog vremena nemaju više dobar učinak na vašu kosu. To znači da je možda vrijeme za promjenu ili da vam određeni šampon više odgovara ljeti, a neki drugi u hladnijim mjesecima. Najbolje je prema osjećaju zaključiti kad je vrijeme za novi šampon, možda s više ili manje ulja.

Brisanje peškirom

Ako nakon pranja grubo brišete kosu peškirom, trenjem ćete oštetiti dlaku. Mokra kosa podložnija je oštećenjima, a trljanje je čini kovrdžavom i paperjastom i vodi do daljnjih oštećenja. Rešenje je da nježno obrišete kosu peškirom ili da je uvijete u peškir i pustite da se vlaga upije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.