UPOZORENJA Šta se smije, a šta ne smije jesti

Kada je rok zaista istekao

Određene su namirnice leglo bakterija i ne smijete ih ni dotaći nakon datuma naznačenog na pakovanju

Avaz.ba
09.01.2019 22:16

Mesni proizvodi mogu biti zaraženi ešerihijom i listerijom

Foto: Ilustracija

Svakome se nekad desi da proba neku pokvarenu namirnicu, ali, nasreću, na vrijeme osjeti da nije ispravna i prestane je jesti. Ali, postoji hrana koja se ne smije ni dotaći ako joj je istekao rok trajanja.

Teško liječenje

Četiri se roka trajanja mogu naći na nekom proizvodu, a to su: rok do kojeg se proizvod mora prodati (koriste ga proizvođači i prodavači), rok do kojeg se mora upotrijebiti (koriste ga prodavači i potrošači), rok do kojeg bi bilo najbolje upotrijebiti proizvod (koriste ga potrošači) i rok zatvaranja mogućnosti upotrebe (koriste ga proizvođači).

Ali, nijedan od tih datuma ne precizira je li hrana nakon njega pokvarena ili nije.  Ipak, postoje i namirnice koje ni u kojem slučaju ne biste trebali konzumirati nakon datuma naznačenog na pakovanju. 

Mesni proizvodi mogu biti zaraženi ešerihijom i listerijom čak i kada se misli da su svježi. A o onima kojima je istekao rok trajanja ne bi trebalo ni govoriti. Ako pojedete pokvaren mesni delikates, direktno ćete zaraziti probavni trakt nekom od ovih bakterija, a njihovo liječenje je teško, jer su uporne i vraćaju se nakon tretmana antibioticima.

Ni miješano povrće ne biste smjeli koristiti nakon roka na pakiranju. Dovoljno je da unesete malo pokvarenog povrća i vaš organizam će odreagirati jednako kao na neke opasne bakterije. Slijede povraćanje i proljev, a zatim i gubitak težine.

Iako su puna proteina, jaja mogu biti veoma opasna namirnica. Pogoduju množenju salmonele i ne treba ih koristiti nakon isteka roka trajanja. I sve morske plodove trebalo bi upotrijebiti do vremena naznačenog na pakovanju.

Mučnina i groznica

Svježe bobičasto voće privlači veliku količinu ciklospora, a njih sigurno želite izbjeći, one dovode do mučnina, proljeva, groznice i visoke temperature. Meki sirevi dobra su podloga za veliki broj mikroba, jer su po prirodi vlažniji od čvrstih. U ovakve proizvode se, uz bakterije, razmnožavaju i gljivice. Zato morate provjeriti svježinu ovih sireva prije upotrebe.

Začini, čaj u kesici...

Postoje i proizvodi koje, svjesno ili nesvjesno, bez posljedica koristimo iako im je rok upotrebe istekao. Među njima su i začini, ali treba znat da oni postaju opasni i neupotrebljivi dvije godine nakon otvaranja.

Mnogi od nas koriste čaj u kesicama, ne provjeravajući mu rok trajanja. Ali, treba znati da one počinju propadati nakon šest mjeseci, pa zbog toga više nisu za piće.

Kada je riječ o pakovanju vitamina, obratite pažnju na utisnuti datum, a znajte da su oni sigurni za upotrebu do tri godine.

Sigurni za konzumaciju

Ako ne volite bacati hranu, pogotovo što ste za nju dali dosta novca, obratite pažnju na rok trajanja i na to koje namirnice smijete koristiti i nakon isteka roka označenog na pakovanju.

Postoje neke vrste namirnica koje su sigurne za konzumaciju i nakon što je prošao rok koji piše na pakovanju. Među njima je čips, koji će biti dobar i nekoliko mjeseci nakon isteka roka, ako kesa nije otvorena. Ako otvorite kesu, trajat će vam nekoliko sedmica, ali obavezno istjerajte zrak iz nje.

Čedar i parmezan mogu stajati

Osim čedara i parmezana, bacite sir koji se ubuđa. Čedar može stajati i do dva mjeseca od isteka roka ako je neotvoren, a do šest sedmica ako je pakovanje otvoreno. Parmezan je dobar još četiri mjeseca ako stoji u frižideru, ali i duže ako ga zamrznete.

Šta kada čokolada pobijeli

Čokoladu koja je stajala na sobnoj temperaturi možete jesti i četiri mjeseca nakon isteka roka, a onu koja je stajala u frižideru i do šest mjeseci. Bjelina koju na njoj vidite je ili od šećera ili od masti koje se kristaliziraju.

Pravilno čuvanje za duže trajanje

Postoje načini da se lako kvarljivim namirnicama produži rok trajanja, i to prilično jednostavno – pravilnim čuvanjem. Primjerice, čuvajte mini i krupne paradajze u njihovim originalnim posudama. Kod dozrelih velikih paradajza niska temperatura zaustavlja obojenost, okus i hranjivu vrijednost.

NA VRH